BFT

BFT Birma spoorweg in 2021 op komst

Stap in de voetsporen van de krijgsgevangenen van de Birma-Siam spoorweg

10-daagse Aziatische Battle Field Tour (BFT)
Het Regiment Genietroepen organiseert voor het eerst een 10-daagse Battle Field Tour (BFT) naar Azië waarin het verhaal van de krijgsgevangen en Aziatische dwangarbeiders in de jungle van Birma-Siam vertelt gaat worden. De periode van reizen zal zijn in maart 2021 en valt daarmee in de droge periode.
Hiermee geven wij als regiment in het themajaar ‘75 jaar vrijheid’ extra aandacht aan onze ‘onbekende’ vaderlandse geschiedenis in Zuid-Oost Azië waar vele Nederlanders, geallieerden POW’s en Romusha’s (Aziatische dwangarbeiders) onder Japanse dwang en in barre leef- en werkomgeving de Birma spoorweg moesten aanleggen.

Uitdagingen door de jungle
Hierbij de unieke kans om volgend jaar in hun voetsporen te treden met een heuse BFT Birma spoorweg. Beleef van onze wapenbroeders-van-toen de ontberingen, technische en militaire uitdagingen door de jungle heen. De tour start vanaf het beginpunt Ban Pong in Thailand tot aan de Drie Pagoden Pas aan de grens van Myanmar (Burma).

De Birma-Siam Spoorweg
De Birma-Siam spoorweg is de beruchte spoorweg tussen het toenmalige Birma (nu Myanmar) en Siam (nu Thailand). Deze verbinding werd in De Tweede Wereldoorlog in opdracht van de Japanse overheersers aangelegd door bijna 225.000 Aziatische dwangarbeiders en geallieerde krijgsgevangenen (POW’s). Ongeveer 100.000 van hen hebben dit niet overleefd. Met recht noemt men de spoorweg ook wel de ‘Dodenspoorweg’. Tijdens de aanleg van deze spoorweg stierven ook ruim 3.000 Nederlandse krijgsgevangenen die destijds begraven werden langs de Birma-spoorweg. Na de oorlog werden zij herbegraven in Birma en Thailand.

Aziatische BFT
De reis betreft een reis naar Thailand gericht op genisten (actief en b.d.), partners en andere geïnteresseerden binnen Defensie waarbij het Thailand-Burma Railway Centre (TBRC) een programma aanbied wat dieper zal ingaan op de verhalen van de krijgsgevangen die onder barre omstandigheden als dwangarbeiders van de Japanners de spoorlijn moesten aanleggen.
Rod Beattie (OAM, MBE en officier in de Orde v. Oranje Nassau) de curator en oprichter van het TBRC zal de reis zelf begeleiden. Rod Beattie doet al 25 jaar onderzoek naar het echte verhaal van de spoorweg. Hij heeft zelf het gehele tracé onderzocht en in kaart gebracht en veel gesproken met veteranen en ook met de Japanse genisten die de baan hebben ontworpen en gebouwd. Hij zal naast het “normale” algemene verhaal met name ingaan op de technische uitdagingen van de bouw van de spoorweg en extreme leef- en werkomgeving die de bouwers onder Japanse juk ondervonden. De reis zal ons leiden van het beginpunt van de Birma spoorweg in Ban Pong in Thailand tot aan de Drie Pagoden Pas aan de grens met Myanmar (Burma).
Voor deelnemers die familieleden hebben die als krijgsgevangene aan de spoorweg hebben gewerkt zal het TBRC in de archieven zoveel mogelijk informatie opzoeken om dat verhaal helder te krijgen en is het eventueel mogelijk om tijdens de reis locaties te bezoeken waar dat familielid heeft gewerkt.

Het concept reisprogramma
Vertrek op vrijdagmiddag, terug in Amsterdam op zondag.

Dag 1  Vliegreis Amsterdam – Bangkok
Dag 2  ±12.00h Aankomt in Bangkok, pick-up op het vliegveld door TBRC en transport naar het hotel in Kanchanaburi
Dag 3 Bezoek Thailand – Burma  Railway Centre (TBRC), introductie door Rod Beattie,
bezoek museum. ’s middags bezoek Chungkai war cemetry, Chungkai cutting en de bridge over the river Kwai
Dag 4 3 dagen up country: langs het tracé van de spoorlijn, bezoek diverse locaties:
o.a. de cutting en de nog aanwezig hoge spoordijk in de jungle van Kinsayok National Park. Overnachten in Sangklaburi, vlak bij de grens met Myanmar
Dag 5 Bezoek Drie Pagoden pas, en Japanse defensieve posities (o.a. tunnels) om een inval uit van een inval van de Engelsen uit Burma af te slaan
Dag 6 Bezoek aan de beruchte Hellfire Pas. Bezoek memorial, wandeltocht door de pas en over het tracé over een “jungletrail”, met m.n. aandacht voor de techniek van de spoorweg
Dag 7 Treinreis over het nog bestaande deel van de spoorweg en bezoek aan het Wang Po viaduct
Dag 8 Kranslegging namens het regiment Genietroepen op het war cemetry in Kanchanaburi
Evt. bezoek locatie van het grootste spoorwegemplacement in Azië in WWOII in Khao Din
Terugreis naar Bangkok
Dag 9 Bangkok, eigen tijdbesteding
Dag 10 Terugvlucht naar Amsterdam

Reisperiode
De periode is maart 2021 (de droge periode) waarbij de jungle beter te betreden is en er meer is te zien van de spoorweg. Vertrek op vrijdagmiddag, terug in Amsterdam op zondag.

Deelnemers
militairen (actief en b.d.) van het wapen der Genie, eventuele andere geïnteresseerden binnen Defensie én partners zijn welkom.

Inschrijving
Bent u geïnteresseerd? Schrijf u dan in vóór 1 augustus 2020, de knop inschrijven vindt u verderop in dit document. Het betreft hier een voorlopige inschrijving. De reis wordt definitief georganiseerd bij voldoende belangstelling (meer dan 25 deelnemers).

Privacy
De gegevens die u aan ons verstrekt worden enkel en alleen gebruikt voor het organiseren van de BFT Birma spoorweg. De door u verstrekte gegevens worden bij canceling van de BFT of na afloop van de BFT verwijderd. Verder handelen wij in lijn met de Privacy verklaring van het Regiment Genietroepen.

Kosten
De totale kosten per persoon worden geschat op euro 2000,-, excl. extra kosten (gebaseerd op min. 25 en max. 35 deelnemers) dit is voor de BFT en de zelf te boeken vliegreis. Hiermee heeft u ook de mogelijkheid om uw verblijf te verlengen om nog wat meer van Thailand te zien.

De prijzen van de vliegtickets zijn prijzen sterk afhankelijk van wanneer men gaat boeken, een eerste indicatie:
KLM (rechtstreeks) €650 - €870
Emirates (1 overstap) €540 - €650

De kosten van de aangeboden herinneringsreis in Thailand bedragen tussen de €1100,- en €1200,- en betreffen de volgende posten:

  • Kosten TBRC voor 7 dagen reisbegeleiding (Rod Beattie en verplichte Thaise gidsen), busvervoer, toegangsprijzen, verzorging in de bus, treinreis, hotels (gebaseerd op 2 man per kamer), lunches onderweg en toegangsprijzen.
  • Kosten hotel Bangkok (2 nachten).
  • Zelf te betalen: diners en alcoholische dranken
  • +€270,- voor single gebruik van een hotelkamer.
  • Excl reisverzekeringen, vaccinaties en onvoorziene kosten.

Bijdrage Regiment
Het Regiment Genietroepen stimuleert de deelname aan deze herinneringsreis en zal daarvoor bijdragen in de ceremoniekosten en geniewaardige momenten.

                                                  

Foto impressie:


Bridge over the river Kwai


Hellfire Pass


The Three Tiers bridge


Landhoofd in Kinsayok Nationale Park


Japanse tunnels bij Sangklaburi