Nieuws

Aflevering Jules Unlimited opgenomen op het NTC Vught

Webmaster
25 april 2017

In de uitzending van Jules Unlimited van donderdag 10 april leerde Jamie Nolst Trenité wat er allemaal komt kijken bij een incident met CBRN (chemisch, biologisch, radioactief en nucleair) materiaal. Bij een dergelijk incident is het noodzakelijk dat alle betrokken hulpverleners zoals politie, brandweer, ambulance medewerkers, SEH verpleegkundigen en Defensie met elkaar samenwerken.

Jamie onderging in deze uitzending een viertal trainingen: het aanpakken van een incident, het redden van slachtoffers, het ontsmetten van slachtoffers die besmet zijn met een gevaarlijke stof en het detecteren van giftige stoffen. Na afloop van deze trainingen paste Jamie het geleerde toe in een realistisch scenario dat zich afspeelde in het metrostation op het trainingscentrum. Jamie werd daarbij begeleid door trainingscoördinatoren van het Defensie CBRN centrum en medewerkers van de Respons Eenheid. Acteurs van 2-Rescue, medewerkers van Brandweer Cromvoirt en Eindhoven en ambulance- en spoed eisende hulp verpleegkundigen zorgde ervoor dat het scenario realistisch werd nagespeeld.

Deze 15 minuten durende clip geeft een goed beeld hoe civiele hulpdiensten en defensie CBRN specialisten hun inzet beoefenen.

Het Nationaal Training Centrum CBRN (NTC CBRN) te Vught verzorgt trainingen op het gebied van CBRN. Er zijn vertegenwoordigers werkzaam bij Politie, Brandweer, GGD GHOR en Defensie. Tevens zijn er bij het NTC medewerkers gedetacheerd vanuit IFV, ziekenhuizen, DCMR Liogs en TNO. Er zijn verschillende settings om te trainen of te oefenen. Er is een bovengronds gebouwd metrostation, een ingestort huis, opslag- of agrarische loods, spoorwegterrein met (tank)wagons, containerterminal, een ontsmettingsstraat en trainingshuis met ruimtes die qua grootte verschillen. Het Nationaal Trainingscentrum CBRN en het uitgebreide oefenterrein en uniek in Europa. Samen met de klant wordt er een passende training aangeboden om operationele diensten voor te bereiden op hun taak zowel mono- als multi disciplinair. Experts vanuit de CBRN school ondersteunen deze trainingen en verzorgen tevens functiegerichte CBRN-opleidingen en specialistische cursussen voor nationale en internationale defensie onderdelen. In het producten en diensten aanbod zijn een aantal mogelijkheden beschreven.