Nieuws

Genie aanwezig bij herdenking Watersnoodramp

Majoor (r) Aarnout Mijling
02 februari 2018

Bij het Watersnoodmuseum te Ouwerkerk werd stil gestaan bij de Watersnoodramp van 1953, gisteren 65 jaar geleden. Ook de Genie was aanwezig bij de herdenking en symposium met de Regimentscommandant Kolonel B. Valk, vertegenwoordigers van WTEc (Water risk Training Expertise centre) en de Generaal Majoor bd Koos de Vos. 

 Generaal majoor b.d. Koos de Vos
   Generaal-majoor b.d. Koos de Vos

De Generaal Majoor der Genie was een van de eerste redders die na het eerste alarm op zondagochtend 1 februari 05.00 uur  in actie kwamen. Vier dagen lang heeft zijn KMA cadettenlichting mensen gered in nood, daarna dagenlang vele zandzakken gevuld en vervolgens meerdere dijken versterkt. De Vos was als enige van zijn lichting aanwezig bij de nationale herdenking bij het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. 

Elnt Wilbert van 101 Geniebataljon was ook aanwezig: daarmee vertegenwoordigde hij de Geniehulp die geleverd is op Sint Maarten. De overeenkomsten: beiden heren redden mensen in nood, toen en nu.

Nederland is vandaag de dag beter op watersnoodrampen voorbereid. Het samenwerkingsverband WTEc, het Water risk Training Expertise centre, houdt zich daar mee bezig. WTEc komt voort uit een convenant uit 2015 waarin Rijkswaterstaat, de Unie van Waterschappen en Defensie meer kennis, mensen en materieel met elkaar uitwisselen op het vlak van waterveiligheid. Nationaal en internationaal.

Hiermee wordt gezamenlijk invulling gegeven aan het nieuwe denken en handelen van Defensie: niet alleen tijdens en achteraf een watercrisis acteren, maar juist vooraf een calamiteit elkaar snel weten te vinden en elkaars taal leren spreken maakt het verschil. In de visie van WTEc neemt door vroegtijdig trainen, oefenen en integreren in ieders proces de snelheid van handelen toe bij risico’s, dreigingen èn piekmomenten. Hierdoor zijn alle waterpartners beter voorbereid op daadwerkelijke gezamenlijke inzet en weten zij op deze wijze nog beter te beschermen wat ons allen dierbaar is: een veilig Nederland.