Nieuws

Luitenant-kolonel b.d Tom van Erp overleden

Regimentsadjudant
25 juni 2018

Hierbij delen wij u mede dat op 22 juni de luitenant-kolonel b.d. Tom van Erp is overleden.

Nog geen twee weken geleden kreeg Tom de bronzen Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon uit handen van de minister. Na de Militaire Willems-Orde, de oudste nog bestaande Nederlandse dapperheidsonderscheiding.

 Minister Bijleveld speldt de medaille op

Tom maakte in 1991 als enige Nederlander deel uit van een VN-team dat verantwoordelijk was voor de ontmanteling van chemische wapens en explosieven in Irak. In september 1991 hield hij toezicht in een voormalige munitiefabriek in de omgeving van Bagdad. Er vond een explosie plaats waarbij zenuwgas vrij kwam. Tom zag dit gebeuren en merkte ook onmiddellijk dat de Irakese voorman besmet was. Hij aarzelde geen moment en snelde gelijk op het slachtoffer af en bracht hem samen met zijn chauffeur naar het ziekenhuis. In 2010 ontving hij  uit handen van burgemeester Roderick Mortel het Draaginsigne Gewonden.

Wij wensen de nabestaanden veel sterkte toe in deze moeilijke periode.

Bijgevoegd de rouwkaart

Correspondentieadres
Secretariaat Regiment Genietroepen
t.a.v. Familie van Erp
Postbus 10151
5260 GC Vught