Bronzen Kruis voor adjudant der Genie René.

Bronzen Kruis voor adjudant der Genie René.

Regimentsadjudant
11 juli 2018

Op 2 juli 2018 heeft adjudant René het Bronzen Kruis ontvangen voor inzet in Afghanistan 2007 wegens 'Moedig en beleidvol optreden in verband met vijandelijke actie.

De toenmalige sergeant-majoor der Genie was in Afghanistan commandant van het Advanced Search Team. Samen met zijn team genieverkenners had hij de taak explosieven op te sporen en te ruimen zodat de Special Operations Forces (SOF) zich konden verplaatsen. Hij was zelf niet getraind als SOF-operator.

Tijdens een van de operaties loopt het 5-koppige verkenningselement, waar de sergeant-majoor deel van uitmaakt, in een hinderlaag. Ze komen onder zwaar vuur te liggen en raken geïsoleerd. Alleen via een smal afwateringskanaal kunnen ze misschien ontkomen. De eerste die op deze manier doorsteekt, heeft door het verrassingseffect de grootste kans op ontsnappen. Toch slaat de sergeant-majoor het aanbod om als eerste te gaan af. Hij vindt dat de aanwezige SOF-operators later nog hard nodig zijn en laat hen voorgaan. De eerste die op deze manier doorsteekt, heeft door het verrassingseffect de grootste kans op ontsnappen.

Twee maanden later neemt de sergeant-majoor deel aan een meerdaagse operatie. 12 keer is er gevechtscontact en ook de sergeant-majoor geeft met gevaar voor eigen leven vuur af. Hij vecht volwaardig mee zonder zijn kerntaak uit het oog te verliezen.

Regelmatig ruimt hij explosieven onder direct vuur. Ook ‘s nachts voert hij opsporingsacties uit. Iets wat normaal niet is toegestaan, maar de sergeant-majoor acht dit wegens het verrassingseffect noodzakelijk.

René, namens het Regiment hartelijk gefeliciteerd.