Nieuws

Samen Sterk, een bericht uit “ons” Geniehart

Miranda Westerhof
03 juni 2018

Gisteren een hele mooie dag gehad. Ik was op een begrafenis. En ik hoor je al denken; hoe kan dit nou mooi zijn? Nou, omdat het een dag was vol tegenstellingen waar ik erg van onder de indruk was.

Ik heb gezien hoe een dag vol tradities en eerzaamheid een afscheid wisten te verzachten tot een moment van trots en puurheid. Hoe een zaal gevuld met stoere mannen veranderde in een ruimte waarin éénieder zijn of haar tranen de vrije loop durfde te geven. Zonder schaamte, maar gebonden door een groot gevoel van éénheid en gezamenlijk verlies.

We hebben gisteren een lieve collega van Jan begraven. Met militaire eer. En hoewel ik zelf als gast op deze dag aanwezig was heb ik ook meerdere keren met een brok in de keel gestaan. Of het nu kwam door de muziek, Brothers in Arms van de Dire Straits, de erehaag die gevormd werd door honderden geüniformeerde mannen die met een strak gezicht hun kameraad naar zijn laatste rustplaats begeleiden, een laatste groet of de saluutschoten. Het zal het allemaal zijn geweest.

Voor 1 dag heb ik mogen ervaren wat éénheid echt betekent. En hoe moeilijk de situatie ook is, dat ook dan die éénheid stand houdt. Ook in een tijd van intens verdriet. Geen stoerdoenerij, geen schaamte. Een dag vol gedeelde trots op een ontvallen kameraad, gedeeld verdriet en het gedeelde gevoel om een collega het afscheid te geven wat zij samen verdienden. Zonder veel woorden. Maar begeleidt met korte commando's en een groots gevoel vanuit het hart. Het kwam bij allen van diep, heel diep.

Nu, een dag later passeert de hele gebeurtenis nog een keer vanaf het begin tot het einde in mijn gedachten de revue. En nog ben ik onder de indruk. Voor 1 dag heb ik gekeken in de keuken van een wereld van ruige mannen die ook heel klein kunnen zijn. En ik ben trots! Trots op het feit dat ik dit heb mogen meemaken. Trots op het feit dat deze mannen ondanks hun verdriet op deze wijze hun steun hebben gegeven. Trots om te zien en hebben kunnen voelen wat kameraadschap echt is. En daarom, daarom was het een mooie dag!

Rust zacht Peter.