Kodiak kan aan de bak

Kodiak kan aan de bak

13 september 2018

Hij kan grijpen, graven, slepen en bergen. De beresterke geniedoorbraaktank van de Koninklijke Landmacht is zijn kinderziektes te boven en kan eindelijk volop aan de bak. Dat leek er vorig jaar rond deze tijd niet op: het nieuwe zwaargepantserde paradepaardje van de krijgsmacht kreeg toen een rijverbod en mocht zelfs de weg niet meer op. Bovendien vielen de elektronische systemen van het geavanceerde voertuig uit door softwareproblemen. Ook de hydraulische systemen waren niet opgewassen tegen de zware taak.
Een flinke tegenvaller voor Defensie.

Maar de problemen zijn opgelost en de landmacht kan het voertuig, vernoemd naar ’s werelds grootste berensoort, volledig inzetten. Zo staat de Kodiak volgend jaar ter beschikking aan de Very High Readiness Task Force (VJTF) van de NAVO. Nederland, Duitsland en Noorwegen leveren in 2019 de landcomponent van de VJTF. Voor de landmacht houdt dat in een gemechaniseerd infanteriebataljon
met eigen gevechts- en logistieke ondersteuning; een antitankcompagnie; een batterij veldartillerie en militairen voor het brigadehoofdkwartier. De VJTF is onderdeel van de snelle interventiemacht van de NAVO. De NAVO kan de interventiemacht binnen 5 tot 30 dagen overal ter wereld inzetten, maar alleen als alle lidstaten daarmee instemmen.

De Kodiak weegt 62 ton, heeft een motorvermogen van 1500 paardenkrachten en is bedoeld voor het ruimen van mijnen en doorbreken van hindernissen. De krijgsmacht bestelde in 2008 voor de som van 75 miljoen euro tien genie-/doorbraaktanks bij Rheinmetall in Duitsland. De Kodiaks moesten veertien Leopard 1-genietanks vervangen, die na tientallen jaren trouwe dienst aan het eind van hun levensduur waren. De nieuwe multifunctionele genietanks zijn gebouwd op het onderstel van overtollige Nederlandse Leopard 2A4-tanks. Ook kan het ‘Zwitserse zakmes’ van de genie werkzaamheden uitvoeren onder dreiging van vijandelijk vuur. Denk daarbij aan het slopen van vijandelijke constructies om een opmars mogelijk te maken of juist de vijand te vertragen. Om de bemanning tijdens beschietingen te beschermen, kunnen vrijwel alle werkzaamheden vanuit het voertuig worden verricht. ‘Onder staal’, heet dat in landmachtjargon. Hiervoor beschikt de Kodiak over periscopen, zes 6 camera’s en een op afstand bestuurbare 12,7mm-zware mitrailleur of een 40mm-granaatwerper. De beresterke geniedoorbraaktank van de Koninklijke Landmacht is zijn kinderziektes te boven en kan volop aan de bak.

Bron: Nederlands Dagblad 13-09-2018 (Riekelt Pasterkamp)