Nieuws

Sappeursbijl voor luitenant der Genie

11 maart 2021

Op donderdagochtend 11 maart 2021 is de Sappeursbijl uitgereikt aan Luitenant Sven.
 

Wegens
Het ontwikkelen van de Laser-jab, een nieuw anti voertuig systeem dat mogelijk uitgroeit van werkend prototype tot inzetbaar middel bij optreden in het kader van contramobiliteit en bescherming.

De luitenant nam in 2017 als kpl deel aan de Genie-Challenge het “Geni(e)ale idee”. In deze periode was hij werkzaam bij 411 Pagncie. Hij stoorde zich aan het feit dat de (Pa) genie bij het leveren van geniegevechtssteun nauwelijks nog middelen ter beschikking heeft tijdens contra mobiliteitsacties. In die periode dacht hij veel na over nieuwe typen hindernissen die de genie nodig zou kunnen hebben in het moderne gevecht. Immers moderne gevechtsvoertuigen zijn zeer goed beschermd onder andere door systemen die “laser aanstralen” detecteren. De nieuwste Russische tanks hebben zelfs systemen die inkomende projectielen wegleiden. Voor zijn studie HBO Elektrotechniek had de kpl1 Sven een afstudeerproject nodig. In zijn nadenken over “nieuwe hindernissen” ontwikkelde zich langzaam het Laser-jab idee. Eenvoudig gezegd een Laser-jab staat ergens in het terrein opgesteld. De laser-jab neemt een vijandelijk vtg in zijn sector waar en begint het vtg aan te stralen met laser. Het automatische systeem van het vijandelijk voertuig reageert onmiddellijk; het draait bij en zal trachten het doel (laser-jab) uit te schakelen als zijnde een vijandelijk voertuig of een anti tank wapen. Hierdoor zal de vijand moeten vertragen, zijn positie verraden, mogelijk dat personeel uit moet stijgen, en zal zijn munitie verspillen. Sven onderkende een probleem voor de genie in de contramobiliteit, heeft een mogelijke oplossing bedacht en gebouwd tijdens zijn afstuderen met medewerking van KCGn, KCGw, TNO en CD&E gp. Op dit moment ligt het project onder de naam “Laser-Jab 2” bij KCGw om te bekijken hoe nu verder.

Weer een bewijs dat de landmacht er erg mee gebaat is dat de werkvloer meedenkt en zo de slagkracht van de landmacht vergroten.

De Sappeursbijl wordt toegekend als blijk van waardering voor aan het Regiment bewezen diensten of prestaties in het kader van “het Banen van de Weg”. Aan de Sappeursbijl is een bijl, een draagspeld en een oorkonde verbonden, waarop de reden van toekenning wordt vermeld.