Nieuws

De genie versterkt het USAR-team in Turkije

Tara Elisabeth
10 februari 2023

Turkije en Syrië werden afgelopen week getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7.7 en 7.8 op de schaal van Richter. Door deze natuurramp zijn er inmiddels 21.000 mensen om het leven gekomen en meer dan 50.000 mensen gewond geraakt. Naar verwachting lopen deze cijfers nog verder op. Het Nederlandse Urban Search and Rescue team (USAR.NL) is opgeroepen en momenteel aanwezig in de Turkse regio Hayat om het land te ondersteunen, en de genie is daarbij.


  FOTO: USAR

Het USAR-team heeft vier reddinggroepen, een staf- en ondersteuningsgroep en een commandogroep. De multidisciplinaire organisatie bestaat uit zoek- en reddingpersoneel, verpleegkundigen en artsen, speurhondengeleiders, bouwkundigen, ondersteunend personeel en leidinggevenden. USAR.NL telt bij een inzet zo’n 61 medewerkers. Hiervoor kan geput worden uit een personeelsbestand van ca. 145 medewerkers.

Het USAR is gespecialiseerd in het zoeken naar overlevenden onder het puin. Een Nederlandse military engineering adviseur (naam bekend bij redactie) versterkt de humanitaire missie in Turkije. Vijftien ton aan materieel is vervoerd naar het rampgebied. Denk daarbij aan technischopsporingsmaterieel: bewegingssensoren, gasdetectors voor gevaarlijke stoffen, infrarode search camera’s en zwaar materieel om staal, beton en hout te verwijderen om zo een weg te banen naar slachtoffers.

Vanuit de hele wereld wordt er hulp aangeboden om de rampgebieden te ondersteunen. In het getroffen gebied, waar sneeuw ligt en de temperatuur (soms) onder het vriespunt zakt, is het een race tegen de klok om overlevenden onder het puin vandaan te halen. De volgende fase start binnenkort. Vandaag zijn er vanuit Nederland  een team van honderd artsen, bouwvakkers en slopers vertrokken.

Wil je meer weten over het reddingsteam van USAR.NL? Volg dan de liveblog op https://www.usar.nl