Nieuws

Samen banen we de weg met slimme informatie

Tara Elisabeth
25 februari 2023

Op 16 februari vond het Geniesymposium in Oirschot plaats. Ditmaal ging het over de effecten van Informatie Gestuurd Optreden (IGO) voor de genie. Vier sprekers van het LWC, JISTARC, DGEO en het Kenniscentrum Genie namen meer dan tweehonderd belangstellenden mee in de verschillende conceptuele ontwikkelingen en het toepassen van slimme data in de praktijk.

Regimentscommandant Bas van den Berg trapte het symposium af met zijn warme woorden over het jubileumjaar. “275-jaar Regiment Genietroepen betekent dat ik trots ben op het regiment en haar werkzaamheden. Naast dat wij ook nog eens het op een na oudste regiment van de Krijgsmacht zijn, zijn we ook nog eens een grote èn hechte familie die door middel van onze technische inzichten altijd de manoeuvre kan ondersteunen. En dat al 275 jaar!”

De ochtend werd voortgezet door twee sprekers die aanhaakten: luitenant-kolonel Peter van het Land Warfare centrum sprak over Multi Domain Operations (MDO), waarbij “informatie de belangrijkste brandstof is voor het succes”. Aansluitend nam luitenant-kolonel Koen van JISTARC de zaal mee over de verschillende lagen van informatieomgevingen die multimodale informatie laat versmelten. Tussen de pauzes door werden er vragen door oplettende genisten gesteld die passen bij de actualiteit van vandaag de dag. Zo werd de huidige situatie in Turkije en Oekraïne meermaals onder de loep genomen en gelinkt aan IGO. Luitenant-kolonel Marcel van het DGEO deelde zijn kennis en inzichten over de toepassing en meerwaarde van geo-informatie in het veld. Het hoofd van het Kenniscentrum Genie luitenant-kolonel Johan gaf duiding over de combinatie van IGO-MDO-MILENG implicaties voor de genie community.

In de middag werden er op een kennismarkt de nieuwste snufjes op het gebied van data, software en hardware getoond die nu al een grote bijdrage kunnen leveren aan het succes door genie-inzet. De theorie en praktijk kwamen daarbij samen. De samenwerking tussen civiele kennis bedrijven en Defensie leverde indrukwekkende combinaties op. In de paneldiscussie werd er samen met de zaal gezocht naar mogelijkheden om zo snel mogelijk daar gebruik van te maken. Dit ook omdat de genie altijd wil leren en verbeteren om vandaag beter te zijn dan gisteren en morgen beter dan vandaag.

Het Geniesymposium IGO gaf overall een goed beeld van de eerste praktische toekomststappen door de inzet van slimme multifunctionele informatie. Dat past prima bij genisten met hun pioniersmentaliteit: ze kennen het landschap, weten van aanpakken en doen slimme dingen. Het symposium werd dan ook afgesloten door de dagvoorzitter Ruud Moeskops van het Kenniscentrum Genie: "samen blijven wij de weg banen met de inzet van slimme informatie. Dat past bij de genist. Want de innovatieve genist, dat bent u!"

 

Meer weten over het Geniesymposium ÍGO 2023? Bekijk hieronder de aftermovie.

Foto en video: regimentsoog, JB Strijk.