Nieuws

Gedenkplaat gesneuvelde Britse soldaten onthuld

18 april 2023

Op zaterdag 15 april vond de officiële onthulling plaats van de gedenkplaat ter nagedachtenis aan twee op 16 april 1945 gesneuvelde Britse soldaten Donald Chisholm (32) en William McLaren (23), beiden sappeurs. De burgemeester van de gemeente Rheden, Carol van Eert, onthulde de gedenkplaat en werd daarbij geassisteerd door onder andere kolonel Bas van den Berg, commandant Regiment Genietroepen.

De ceremonie vond in Schotse stijl plaats vlakbij de plek waar Donald Chisholm en William McLaren omkwamen. Zij zagen amper drie weken voor het einde van de oorlog een Duitse boobytrap over het hoofd toen ze meehielpen de Middachterallee tussen De Steeg en Ellecom weer begaanbaar te maken. Om de bevrijders te vertragen hadden de Duitsers met behulp van explosieven 40 bomen dwars over de weg gelegd en mijnen geplaatst.

John J. Kapteijn uit De Steeg heeft via de site van de Commonwealth War Graves Commission, een organisatie die de laatste rustplaatsen van alle slachtoffers van twee wereldoorlogen beheert, de namen gevonden. In de National Archives van het Verenigd Koninkrijk in Londen is het dagrapport van de 294 Field Company – Royal Engineers opgevraagd. Daaruit bleek dat de sterkte van deze genie-eenheid van 16 op 17 april 1945 was gedaald met drie personen; twee dodelijke slachtoffers en één zwaargewonde.

In een bijlage van dit dagrapport (War Diary) staat het ongeval beschreven. Chisholm en McLaren liggen begraven op het Britse Oorlogskerkhof Uden, maar de namen van deze twee sappeurs leven op deze wijze voort tegenover de oprijlaan van kasteel Middachten.