Nieuws

Soldiers Fight Alzheimer: ‘We did it together!’

Tara Elisabeth
27 april 2023

De NN Marathon Rotterdam 2023 is een feit! Zo’n zeventienduizend lopers stonden zondagochtend gespannen om kwart over negen aan de startlijn te wachten. Er zijn enorm veel kilometers afgelegd, en onze genisten deden mee!

Soldiers Fight Alzheimer, een samengestelde groep van dertig medewerkers van het Opleidings-en-Trainingscentrum Genie vertegenwoordigden het Regiment Genietroepen tijdens de Marathon Rotterdam. Zij liepen mee om de ziekte van Alzheimer onder de aandacht te brengen. Met hun paars-groene 275 jaar genie tenue liepen zij door de Rotterdamse straten om hun doel te kunnen bereiken; zoveel mogelijk geld inzamelen voor Stichting Alzheimer. De NN Marathon Rotterdam is, mede door het vlakke parcours, een van de snelste marathons ter wereld en wereldwijd een van de beste bezochte marathons. In de ranglijst snelste marathonsteden staat Rotterdam op de vijfde plek.

Voorbereiding naar de grote droom
Een marathon lopen is de eerste keer voor mij. Ik heb eigenlijk nog niet verder dan 33 kilometer gelopen. En dat was ook vijftien jaar geleden”, zegt Roel van der Vliet, commandant Instructiepeloton Civiele Techniek bij de PPS (Pioniers-en Pontonniersschool) als hij zijn tenuejasje aantrekt. Zijn collega Cynthia Van de Water knikt en zegt dat het ook voor haar de eerste keer is: “Maar we hebben als team veel samengelopen. We trainen samen, we lopen het samen en we vieren daarna samen de overwinning.” De saamhorigheid is de sleutel tot volharding bij het team van Soldiers Fight Alzheimer. Ze doen het samen, met elkaar en voor elkaar.

Zaterdagochtend startte de voorbereidingen voor de genielopers. Een groep verzorgers verkenden per fiets de punten in Rotterdam waarbij ze de renners konden ondersteunen. Tijdens de zaterdagmiddag ontdekte de groep Rotterdam via het water; een rondvaartboot van Spido voer hen gedurende een aantal uur over de donkerblauwe Nieuwe Maas. Later op de avond werd er in het Postillion Convention Centre WTC een Pasta Party gehouden. Hier konden de hardlopers genieten van verschillende pastagerechten en konden ze netwerken met andere (inter)nationale mede-renners. Na de stadswandeling, die gepaard ging met een zalmroze zonsondergang, werd er een filmavond gehouden.  ‘De Marathon’ werd afgespeeld op het tv-scherm in de loungeruimte van de Van Ghentkazerne. In de film gaan vier collega’s trainen voor de marathon in de hoop met het prijzengeld hun schuld aan de belasting te kunnen betalen. Saamhorigheid en volharding stond ook hier centraal.

“Ben je zenuwachtig?”, vraagt een hardloper aan een ander. De bevraagde schudt zijn hoofd. “Nog niet, maar dat zal vast nog wel opkomen”, reageert hij terug. De hardlopers van het regiment zitten op de vroege zondagochtend verspreid aan de ontbijttafel hun krachtvoer klaar te maken. De een nog slaperig en rustig, de ander stuiterend en actief. De een wriemelt aan het dopje van een waterflesje, de ander staart onbewogen en kalm in het niets. De verschillende manieren van de nervositeit temperen werd in de ruimte op verschillende manieren gedaan. Arnold (Nol) van Uden, organisator van Soldiers Fight Alzheimer, riep iedereen bijeen en geeft alle deelnemers een peptalk. De hardlopers nemen afscheid van de verzorgers en vertrekken naar de startplaats van de Marathon.

Marathon Rotterdam
De kop is eraf! De 42e editie van de Marathon Rotterdam, ‘de Mooiste’, ging van start. Dit jaar klonk geen startschot op de Erasmusbrug, maar het geluid van een scheepshoorn; dit in verband met de oorlog in Oekraïne. Ook Lee Towers was er dit jaar weer bij en zong voor de Marathonrenners het welbekende lied ‘You’ll Never Walk Alone’.

De eerste lopers van de kwartmarathon trotseerden het Rotterdamse parcours van 10 kilometer. Vier van onze medewerkers presteerden het om binnen een tijd van ongeveer een uur te finish te behalen. Felicitaties aan Manon van Ooijen, Colin Metten, Cynthia Van de Water en Petra Doorn!

In de tussentijd waren ook de Marathonrenners van de 42 kilometer begonnen aan de grote rit. De leden van Soldiers Fight Alzheimer werden door de verzorgers op verschillende punten extra ondersteunt door middel van hun geprepareerde drankje, een energie snack en motiverende woorden. De verzorgers gekleed in de 275 jaar genie tenues ervaarden ook iets bijzonders; er werden regelmatig door andere marathonrenners geniekreten geroepen als ‘Sodeju!’ en ‘de genie, de beste!’. De trots van de genisten was duidelijk van hun gezichten af te lezen. Een grote glimlach en een warm hart.

Na 2 uur, 3 minuten en 48 seconden kwam de eerste loper, ofwel de winnaar, de finishlijn over gestruind; Bashir Abdi werd voor de tweede keer winnaar Rotterdam Marathon 2023. Maarten de Laat , stafmedewerker logistiek, arbo en milieu haalde bij Soldiers Fight Alzheimer de snelste tijd. Hij kwam binnen na 2 uur, 55 minuten en 33 seconden; een indrukwekkende tijd. Dennis de Jong, reservist bij het Regiment Genietroepen, liep daarna de finishlijn over met een tijd van 3 uur, 33 minuten en 30 seconden. De andere ‘soldiers’ volgden elkaar kort op; Bart Adema behaalde een tijd van 3:45:12, Bram van Elderen 3:47:05, Jan Verhoeff 3:50:25, Sander Booij 3:51:20, Raoel Dudink 3:52:02, Pepijn van den Hoek 3:56:08, Michel van Broekhoven 3:56:32, Falco Rakels 4:02:25, Jens Baijens 4:05:54, Arnold van Uden 4:08:36, Erik Sprangers 4:12:33, Laurens van Uden 4:26:11, Roel van der Vliet 4:56:19 en Gerard Colijn 4:56:20.

Toen alle genisten over de finishlijn waren kwam  regimentsadjudant Pim van Gurp langs om de hardlopers te feliciteren. Dit werd uiteraard op traditionele wijze volbracht: Het Mineurslied en de brandewijn. “Hardlopen is verbinding maken”, zegt Erik Sprangers, commandant Instructiepeloton Constructie, en dat heeft hij ook laten zien. Een paar meter voor de eindlijn, kreeg een mederenster het zwaar. Erik zag de vrouw langzaam aftakelen en ze viel voor zijn neus in elkaar. Zonder te twijfelen pakte hij haar onder de arm en ondersteunde hij haar tot aan de finish. Een genist is medelevend en zorgt voor de ander, en dat blijkt maar weer uit Eriks goede daad. Roel van der Vliet is enorm trots op zijn prestatie en dat van zijn team: “We hebben het samen gedaan! Het was een geweldige ervaring; ik heb zelfs Lee Towers een high five mogen geven. Daar waar de spieren echt zeer gingen doen en de beproeving het zwaarst, trokken de verzorgers en het publiek ons erdoorheen!”

Soldiers Fight Alzheimer liepenn in totaal een bedrag van €12.358 bij elkaar . Dit bedrag zal tijdens de Wapendag uitgereikt worden aan Stichting Alzheimer.

foto's: JB Strijk
Volledige fotorapportage: zie website regiment