Nieuws

Pontonniers aan het werk: 105 Geniecompagnie waterbouw ondersteunt Geniewandeling in Nationaal Militair Museum

Tara Elisabeth
02 mei 2023

Achttien mannen van het ondersteuningspeloton van 105 Geniecompagnie waterbouw bouwden vorige week aan de eerste attractie voor de Geniewandeling in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Ze bouwden daar een zes velden 2-2 constructie. De Baileybrug werd binnen twee werkdagen gebouwd en bootst een setting van een bouwplaats uit Nederlands-Indië na. Tweede luitenant Koen Zonneveld leidt het peloton en kijkt terug op de werkzaamheden: ‘Het is leuk dat we iets konden bijdragen aan de historie van de genie in het Nationaal Militair Museum. Daarbij was dit voor ons ook een constructieve uitdaging, omdat er verschillende facetten van de werkzaamheden van de genist bij kwamen kijken. Het opbouwen van de Baileybrug was een waardevol trainingsmoment.’ De expositie in het kader van 275 jaar genie zal half juni geopend worden.

De rupsdozer
De Caterpillar D4 die naar Soesterberg is gebracht staat daar in een soortgelijke opstelling als weergegeven op het bij de D4 geplaatste informatiebord in de Genietuin in Vught. De D4 ruspdozer kon tijdens grondverzetwerkzaamheden ongeveer 45 kubieke meter grond per uur verzetten. Wilt u meer weten over de Caterpillar D4? Bezoek dan het Geniemuseum.”

Foto's: JB Strijk