Opening Veteranen Roos Locatie (V.R.L.) Budel

Opening Veteranen Roos Locatie (V.R.L.) Budel

Ruud van der Linde
11 juli 2023

Op 11 mei jl. is in Budel de tweede V.R.L opgeleverd. Daarbij waren toen de bedenkers, de makers en de toekomstige beheerders aanwezig. Schuilhut Budel is, na de Veenkuil in Emmeloord, een heuse verblijfslocatie voor veteranen (maximaal 72 uur). Lees alles over het ontstaan van het idee, het verzoek om ondersteuning bij en de uitvoering door de genie in de laatste editie van regimentsmagazine GENIST. Sinds de oplevering op 11 mei is de schuilhut op oefenterrein Budel al 11 keer gereserveerd en gebruikt; de eerdere versie van deze nieuwe Budelse' 45 keer.

Vandaag, exact twee maanden later, vond de officiële opening plaats. Niet om de zaak nog even dunnetjes en onder het genot van gezamenlijke zang en een glas brandewijn over te doen, maar veel meer om het initiële idee, het doorlopen proces en de gaandeweg geleerde lessen los te weken; en dat gebeurde massaal! Wat op een buitenstaander als een grote bak commentaar van advocaten van de duivel zou zijn overgekomen, was voor de bedenkers, de makers en de ondersteuners van het project V.R.L Budel een warme douche van aanbevelingen. Stuk voor stuk tekenen van gewenst eigenaarschap, betrokkenheid en de wil deze schuilhut een landelijke springplank te gunnen.

Nadat adjudant b.d. André Ligtvoet, begeleider van de Vughtse veteranen met PTSS, de aanwezigen welkom had geheten, schetste Arno Roos, initiatiefnemer en beheerder van deze V.R.L., het bewandelde pad. Van de aanwezigen kwamen tal van vragen en opmerkingen. Zo richtte kolonel Ludy de Vos, Hoofd Erkenning & waardering van het NLVi, zich onder andere op het gevoelige onderwerp ‘wat als je hier een veteraan aantreft die verregaande vormen van zorg behoeft’, maar stelde ook vragen over de hoogte van instandhoudingskosten en hoe de Stichting V.R.L. verder uit te bouwen om niet alles van één man af te laten hangen. Luitenant-kolonel René Bartsch, majoor Marco Kroon en adjudant Pascal Jonker, alle drie van de sectie Veteranenzaken & Postactieven Koninklijke Landmacht (CLAS), staken in op toegankelijkheid, eventuele vernieling(en) en hoe daarin te handelen, het recht tot betreden van het ongebaande deel van het oefenterrein door veteranen, gebruik van (open) vuur, wat met triggers van oefenende eenheden en de optie tot het volgen van een cursus Nuldelijns Ondersteuner (NOS) bij het NLVi.

Arno Roos beantwoordde een aanzienlijk deel van de vragen, onder andere voor de op (privé) Facebook pagina van V.R.L. opgetekende richtlijnen voor gebruik en aanmeldprocedure, maar greep tegelijk de met opmerkingen gevulde handen van de zeer positief kritische aanwezigen met twee handen aan. Nogmaals, een buitenstaander had er wellicht iets van gevonden, maar voor deze groep van aan- en doorpakkers is dit de enige route vanuit bejubelen naar borgen, verbeteren en uitbouwen.

Tot slot liet kolonel Bas van den Berg, vandaag in de rol van faciliterend commandant (OTCGenie én Regiment Genietroepen), het woord aan zijn adjudant. Pim van Gurp gebruikte daarbij de genietradities als algemene uiting van saamhorigheid en toast op dit prachtige initiatief; en in de Budelse bossen klonk luidkeels het Mineurslied en “op het regiment”. Sodeju!


Van links naar rechts: terreinopzichter Budel, adjudant Raymond Dupont; majoor Marco Kroon; voormalig terreinopzichter Budel, adjudant b.d. Albert Huizing; kolonel Bas van den Berg; Henk op den Buis, gerechtigd hulzenzoeker; Arno Roos, kolonel Ludy Vos, Bart Smits, sportbegeleider veteranen met PTSS Vught; adjudant Pascal Jonker; korporaal 1 b.d. Pascal Kramer; adjudant b.d. André Ligtvoet, luitenant-kolonel René Bartsch en regimentsadjudant Pim van Gurp.