GENIEBIER OP FORT EVERDINGEN

GENIEBIER OP FORT EVERDINGEN

Adjudant b.d. Frans Schiltman
12 september 2023

Tijdens het weekend van Open Monumentendag 2023 besteedde het Regiment Genietroepen wederom aandacht aan haar verjaardag. 275 jaar vieren, hoe kan dat beter dan met het Vrijwillig Fanfarekorps der Genie (VFKG), Brouwerij Duits & Lauret, aangevuld met versnaperingen gemaakt door een team vrijwilligers van de Stichting 43 Bevocie. Dit alles op een geweldige locatie: Fort Everdingen. Een torenfort waar in een ver verleden genisten gelegerd zijn geweest, en waar de toenmalige EOD (thans EODD) een deel van de opleidingen verzorgde. Voor eigen personeel, maar ook voor genisten (bomverkenners).

 

Een speciaal biertje

Met de logistieke eenheid van het OTCGenie hebben we vrijdags een en ander opgebouwd, zodat we ‘s zaterdags vlot konden starten. Stichting 43 Bevocie, die evenementen voor militairen en veteranen organiseert of ondersteunt, zou net als het VFKG op zaterdag binnen komen rollen. De weersverwachtingen waren eigenlijk te goed; boven de 30 graden. We begonnen in een dichte mist, maar die trok snel op en de temperatuur steeg tot zinderende hoogte. Maar goed dat er een biertje te drinken was. Brouwerij Duits & Lauret, die al sinds 2015 in Fort Everdingen is gevestigd, heeft speciaal voor ons jubeljaar een biertje gebrouwen. Jubelbier, een lichtblond biertje gemaakt met Amerikaanse hop, zodat er een fris zuurtje in zit. Dit biertje is gedurende de dag behoorlijk weggetapt.

 

Het programma

Om 13.00 uur startte het programma; zo waren er rondleidingen in en rond het fort, draaide de keuken van 43 de lunch en blies en sloeg het VFKG zich warm en startte om klokslag 13.15 uur met haar eerste optreden. In de pauze opende Marco Lauret, samen met regimentsadjudant Pim van Gurp, de twee marketentsters, onze traditionele sappeur Bart, een oud cavalerist die ook nog goede herinneringen heeft aan militaire muziek, en John (een welbekende smod binnen de genie) de bierbrouwtanks van Brouwerij Duits & Lauret. Deze brouwtanks zijn nu vernoemd naar de Leopard, de Buffel en uiteraard naar de Kodiak en Leguaan; vier tanks die (nog) rondrijden in het Nederlandse leger. De oud-cavalerist dacht meer aan de Centurion, maar die doet al een tijdje niet meer mee.

 

Uitdragen van de genietradities

Na de opening in de brouwerij heeft de RA het buiten voor het publiek nog eens dunnetjes overgedaan. Met de uitleg van wat er zich binnen had voltrokken en de genietradities met ons Mineurslied en ondersteuning door het VFKG, werd de tweede helft van het programma afgetrapt. Voor het publiek was er gratis uienrats, ter plaatse gemaakt door André, die zichzelf tijdelijk had uitgeleend aan Stichting 43 Bevocie. Boven (mijn) verwachting was de uienrats redelijk snel weggegeten.

Na het tweede optreden van het VFKG bleven er nog aardig wat gasten en muzikanten plakken voor een lekker drankje en wat te eten. Uiteindelijk werd rond 17.30 uur de laatste ronde aangekondigd, de boel snel opgeruimd en tegen zessen stond alles weer op de wielen. Een mooie dag, die misschien wel een vervolg krijgt op deze locatie.

Klik hier voor de volledige fotorapportage