Sodeju! maakt de serie geniebieren compleet

Sodeju! maakt de serie geniebieren compleet

Aarnout Mijling
20 november 2023

Ter ere van het 275-jarig bestaan van het Regiment Genietroepen heeft Brouwerij Strijder in dit Jubeljaar tien verschillende speciaalbieren gebrouwen. Het slotstuk van deze set, de Sodeju!, is een sterk bier van 10% alcohol, met daarin verwerkt de traditionele Brandewijn. Regimentscommandant kolonel Bas van den Berg, heeft tijdens de proeverij op dinsdag 14 november de eerste fles van de speciale editie Sodeju! van de brouwer in ontvangst genomen, geproefd en goedgekeurd; een bijzonder moment, zowel voor het jubilerende regiment, als voor Brouwerij Strijder. Sodeju! is vanaf dinsdag 21 november, samen met de Ontsmetter, Sappeur en Genist, verkrijgbaar in het Geniemuseum te Vught. Elke fles bier uit deze collectie kost 8 euro per stuk.

Het Regiment Genietroepen viert dit gehele jaar het 275-jarig bestaan, en waar gevierd wordt hoort ook bier. Voor dit Jubeljaar waren er aanvankelijk negen unieke geniebieren gebrouwen, waarvan vele vernoemd zijn naar een belangrijke functie binnen de genie, zoals de Marktentster, de Mineur, de Sappeur, de Fortificant, de Torpedist, de Pontonnier, de Genist, de Genieveteraan en onlangs nog de Ontsmetter. Maar nu is het bierproject echt compleet, en wel met de Sodeju! Een met brandewijn geïnfuseerde Quadrupel.

“Het was een hele klus dit project voor de genie te mogen doen”, vertelt Peter Spaan, brouwer van Brouwerij Strijder. “Vooral het slotstuk, de Sodeju! Deze verwijst naar de Franse bastaarduitdrukking ‘au nom de Dieu’, oftewel ‘in naam van God’; een pittige opgave. Aan deze Sodeju! moest de traditionele geniedrank worden toegevoegd. Dat was de eis voor het topstuk van deze tiendelige bierserie. Voor ons een bijzondere opdracht, want brandewijn is een ouderwets drankje zonder een uitgesproken smaak. Om dit toch tot zijn recht te laten komen in een bier, … dat viel niet mee. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een Quadrupel, een wat zwaarder Belgisch bier, waar de brandewijn voor een extra verwarmende smaaksensatie zorgt. Door deze toevoeging is het een sterk bier van 10% geworden. Echt iets voor de bierliefhebber!”

Onder de imposante vleugels van het Dakota vliegtuig in het museum de Bevrijdende Vleugels, sprak kolonel Bas van den Berg mooie woorden over de samenwerking tussen de genie en Brouwerij Strijder: “Ik ben erg blij met alle initiatieven die dit jaar ontplooit zijn, en het jubelbier was één van die initiatieven. Het mooie hiervan is dat het niet een eenmalige actie in dit Jubeljaar is, maar dat het een blijvend initiatief is in samenwerking met de Brouwerij Strijder, ons regiment en het Geniemuseum. Heel veel enthousiastelingen zetten zich hiervoor in om er een succes van te maken. Er is ook veel vraag naar deze speciale bieren, en de vraag en het aanbod gaan elkaar steeds beter vinden. Ik ben hartstikke blij dat Sodeju! er nu is, maar ook dat nu ook de Ontsmetter, verwijzend naar onze CBRN, en ook de afsluiter Sodeju! deel uitmaken van de familie van speciale geniebieren. Ik weet het zeker: wij zullen aan deze samenwerking nog heel veel plezier beleven.”

 

Regimentsadjudant Pim van Gurp stond nog stil bij de functie van brandewijn en de tradities van het regiment. Met een genieceremonie en het zingen van het Mineurslied werd deze editie van Sodeju! bekrachtigd. Frans Schiltman, de trekker van het bierproject, had hiervoor speciaal de bij de genietraditie horende uienrats meegenomen.

Sodeju! maakt het geniebierpakket compleet en is vanaf dinsdag 21 november verkrijgbaar via het Geniemuseum. Ontsmetter, Sappeur en Genist zijn momenteel ook in voorraad. Als prachtig collector’s item of als cadeau voor de feestdagen.

Openingstijden: dinsdag t/m donderdag van 10.00 tot 16.00 uur.
Bezoekadres: Geniemuseum, Lunettenlaan 102, 5263 NT Vught.
Telefoon: 088 956 96 09, gedurende openingstijden.

Noot: Heb jij eerder geniebier besteld, maar nog niet ontvangen, bel dan even met het museum.