Nieuws

Archief
 • GENIEBIER OP FORT EVERDINGEN

  Tijdens het weekend van Open Monumentendag 2023 besteedde het Regiment Genietroepen wederom aandacht aan haar verjaardag. 275 jaar vieren, hoe kan dat beter dan met het Vrijwillig Fanfarekorps der Genie (VFKG), Brouwerij Duits & Lauret, aangevuld met versnaperingen gemaakt door een team vrijwilligers van de Stichting 43 Bevocie. Dit alles op een geweldige locatie: Fort Everdingen. Een torenfort waar in een ver verleden genisten gelegerd zijn geweest, en waar de toenmalige EOD (thans EODD) een deel van de opleidingen verzorgde. Voor eigen personeel, maar ook voor genisten (bomverkenners).

  door: Adjudant b.d. Frans Schiltman op 12 september

  Lees meer
 • Van militair naar vrijwilliger: op de geniekazerne kan het!

  Een brug bouwen voor de taptoe, wachtershuisjes schilderen voor de kazerne, of iets compleet anders: bij de genie is er genoeg te doen. Verschillende veteranen komen wekelijks naar Vught om te klussen op de kazerne. Zo ook Eric Hoebée (59): ‘Wat wij hier kunnen doen is uniek. De rest van Defensie heeft dit nog niet.’

  door: Philippe Theoden op 11 september

  Lees meer
 • Veteranendag 41 Pagnbat

  Op donderdag 02 november organiseert 41 Pagnbat voor de 6e maal een Veteranendag voor de militairen die met of onder de vlag van het bataljon op missie zijn geweest. Deze militairen zullen, zoveel als mogelijk, een persoonlijke uitnodiging ontvangen.

  door: Webmaster op 03 september

  Lees meer
 • Bierfeest Fort Everdingen


  Op 9 september organiseert het Regiment Genietroepen, i.h.k.v. 275 jaar genie, in samenwerking met brouwerij Duits en Lauret een groots bierfeest. Met medewerking van de VFKG en ondersteuning van Stichting 43 Bevocie maken we er een leuke middag van.

  door: Webmaster op 09 augustus

  Lees meer
 • Opening Veteranen Roos Locatie (V.R.L.) Budel

  Op 11 mei jl. is in Budel de tweede V.R.L opgeleverd. Daarbij waren toen de bedenkers, de makers en de toekomstige beheerders aanwezig. Schuilhut Budel is, na de Veenkuil in Emmeloord, een heuse verblijfslocatie voor veteranen (maximaal 72 uur). Lees alles over het ontstaan van het idee, het verzoek om ondersteuning bij en de uitvoering door de genie in de laatste editie van regimentsmagazine GENIST. Sinds de oplevering op 11 mei is de schuilhut op oefenterrein Budel al 11 keer gereserveerd en gebruikt; de eerdere versie van deze nieuwe Budelse' 45 keer.

  door: Ruud van der Linde op 11 juli

  Lees meer
 • Videoboodschap minister-president ter ere van 275 jaar Regiment Genietroepen

  Beste regimentsleden,

  De genie baant al 275 jaar de weg. Wij zijn specialisten en dat weten we. En het goede nieuws is: in Den Haag weten ze dat ook! Gisteren was Minister van Defensie Kajsa Ollongren op onze kazerne te gast (kijk op social media of onze website regimentgenietroepen.nl voor een impressie) en ik ben verheugd om deze videoboodschap van onze minister-president Mark Rutte met jullie te kunnen delen als felicitatie voor ons 275 jarig bestaan.

  door: Daniëlle Geurts op 06 juli

  Lees meer
 • Minister Ollongren bezoekt jarig Regiment Genietroepen

  Minister Kajsa Ollongren heeft woensdagmiddag het OTCGenie op de Van Brederodekazerne en de Lunettenkazerne in Vught bezocht. Ze deed dit in het kader van 275-jarig bestaan van het Regiment Genietroepen. Ter gelegenheid daarvan nam de minister het jubileumboek Sodeju! in ontvangst uit handen van C-OTCGenie en tevens regimentscommandant kolonel Bas van den Berg.

  door: Daniëlle Geurts op 06 juli

  Lees meer
 • GENIST EDITIE JUNI 2023

  Beste collega’s,

  We hebben editie juni 2023 van de GENIST uitgebracht. De kopij klotste zoals gebruikelijk tegen de plinten. Normaliter geen probleem, maar nu we voortaan een magazine van 60 i.p.v. 80 pagina’s drukken wel een mooie uitdaging.

  door: Redactie Genist op 16 juni

  Lees meer
 • Expositie Bruggenbouwers

  In het bijzijn van de generaals der Genie Martin Wijnen en Hans van Griensven, maar ook de architect van het huidige op de baileybrug geïnspireerde gebouw van het Nationaal Militair Museum (NMM), majoor (r) der Genie Dick van Wageningen, is bij datzelfde NMM de expositie Bruggenbouwers geopend.

  door: Ruud van der Linde op 15 juni

  Lees meer
 • REGIMENT GENIETROEPEN FELICITEERT DE JARIGE RIJKSWATERSTAAT

  Het Regiment Genietroepen feliciteert het jubilerende Rijkswaterstaat met haar 225-jarig bestaan!

  Al 225 jaar speelt Rijkswaterstaat een cruciale rol in het beschermen en vormgeven van Nederland. Vanaf de oprichting in 1798 hebben ze zich gericht op het beschermen van het land tegen ‘de Woede der Zee en der Stormen’. Daarmee de hoeder te zijn van waterveiligheid, infrastructuur en ontwikkelingen van de Nederlandse Delta. Wij werkten vanaf de oprichting van Rijkswaterstaat samen om Nederland veiliger te maken.

  door: Aarnout Mijling op 25 mei

  Lees meer
 • WAPENDAG 2023

  Gisteren vierden wij onze 275ste verjaardag. Vele genisten, burgermedewerkers, collega’s van andere wapens en dienstvakken, en mensen die de genie vanuit welke hoedanigheid dan ook een warm hart toedragen, waren in Vught op de Van Brederodekazerne bijeen om dit heugelijke feit te vieren, de gevallenen te herdenken, elkaar uit te dagen in sportprestaties én als kameraden te feesten.

  door: Organisatie Wapendag 2023 op 16 mei

  Lees meer
 • Een dominee met goudgehelmde knopen

  Voorafgaand aan de 1 minuut stilte tijdens het bijzondere appèl op de Van Brederodekazerne hield dominee Petra Doorn een indrukwekkende speech. Majoor Doorn is als geestelijk verzorgster verbonden aan het OTCGenie en deelde in niet mis te verstane bewoordingen haar waarnemingen van de genist. Een speech om nog eens terug te lezen!

  door: Webmaster op 16 mei

  Lees meer
 • Familiedag OTCGenie

  Vandaag hielden wij onze Familiedag voor regimentsgenoten met hun familie en relaties bij OTCGenie op de Van Brederodekazerne. Dit voorafgaand aan onze 275ste verjaardag van het Regiment Genietroepen aanstaande maandag.

  door: A. Mijling op 13 mei

  Lees meer
 • Pontonniers aan het werk: 105 Geniecompagnie waterbouw ondersteunt Geniewandeling in Nationaal Militair Museum

  Achttien mannen van het ondersteuningspeloton van 105 Geniecompagnie waterbouw bouwden vorige week aan de eerste attractie voor de Geniewandeling in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Ze bouwden daar een zes velden 2-2 constructie. De Baileybrug werd binnen twee werkdagen gebouwd en bootst een setting van een bouwplaats uit Nederlands-Indië na. Tweede luitenant Koen Zonneveld leidt het peloton en kijkt terug op de werkzaamheden: ‘Het is leuk dat we iets konden bijdragen aan de historie van de genie in het Nationaal Militair Museum. Daarbij was dit voor ons ook een constructieve uitdaging, omdat er verschillende facetten van de werkzaamheden van de genist bij kwamen kijken. Het opbouwen van de Baileybrug was een waardevol trainingsmoment.’ De expositie in het kader van 275 jaar genie zal half juni geopend worden.

  door: Tara Elisabeth op 02 mei

  Lees meer
 • Soldiers Fight Alzheimer: ‘We did it together!’

  De NN Marathon Rotterdam 2023 is een feit! Zo’n zeventienduizend lopers stonden zondagochtend gespannen om kwart over negen aan de startlijn te wachten. Er zijn enorm veel kilometers afgelegd, en onze genisten deden mee!

  door: Tara Elisabeth op 27 april

  Lees meer
 • Gedenkplaat gesneuvelde Britse soldaten onthuld

  Op zaterdag 15 april vond de officiële onthulling plaats van de gedenkplaat ter nagedachtenis aan twee op 16 april 1945 gesneuvelde Britse soldaten Donald Chisholm (32) en William McLaren (23), beiden sappeurs. De burgemeester van de gemeente Rheden, Carol van Eert, onthulde de gedenkplaat en werd daarbij geassisteerd door onder andere kolonel Bas van den Berg, commandant Regiment Genietroepen.

  Lees meer
 • Wereld Water Dag

  Het is vandaag Wereld Water Dag en dat brengt het belang van waterproblematiek wereldwijd onder de aandacht. Op de UN2023 Water Conference in New York wordt gesproken over drinkwater, waterschaarste en wateroverlast.

  door: Tara Elisabeth op 22 maart

  Lees meer
 • De geniefilm: Soldiers fight Alzheimers

  Medewerkers van het Opleidings- en Trainingscentrum Genie (OTCGenie) lopen op 16 april de Marathon in Rotterdam. Dit omdat zij de ziekte van Alzheimer onder de aandacht willen brengen. Zij zullen de genie 42 km lang vertegenwoordigen door hun paars-groene tenue te dragen en aan de rest van Nederland te laten zien dat genisten voor elkaar zorgen.

  door: Tara Elisabeth op 20 maart

  Lees meer
 • Waterboordetachement van 101 Geniebataljon aan de slag

  Deze week werden er door het waterboordetachement van 101 Geniebataljon in de gemeente Aa en Hunze in Drenthe, het werkgebied van 43e Gemechaniseerde Brigade, waterputten geslagen op plekken waar de brandweer nu nog over te weinig bluswater beschikt. Hierdoor ondersteunt de genie de hulpdiensten in het winnen van kostbare tijd wanneer tijdens een (natuur)brand elke seconde telt en zo’n aangelegde calamiteitenput het verschil kan maken. 

  door: 43e Gemechaniseerde Brigade op 11 maart

  Lees meer
 • Voor je thuisfront doe je alles!

  Sinds 1986 ben ik werkzaam bij defensie. In al die jaren waren er grote hoogtes maar ook pittige dieptepunten. Trots ben ik op het militair zijn: verbonden met collega’s, werken in teamverband en werken in de buitenlucht. Werken bij een organisatie waarin we op de werkvloer naar elkaar omkijken, doet zeer goed. Want een gevulde rugzak hebben velen van ons. Die gevulde rugzak is bij mij extra vol, door het continue en jarenlang leveren van ‘achterhoedegevechten’ in mijn privéleven’. Ik wil namelijk het beste voor mijn partner, mijn thuisfront. Barbara heeft een ziekte die niet in het standaard boekje staat van de gemiddelde arts. De afgelopen jaren hebben we gevochten met (huis) artsen, specialisten, zorgverzekeraar en WMO voor een diagnose, maar ook voor hulpmiddelen en aanpassingen in ons huis.  

  Lees meer
 • Bresinitiatie proef geslaagd

  Een bresinitiatie wordt als uiterste maatregel door de veiligheidspartners in een crisissituatie overwogen. Defensie voert uit. “De schade die zo’n bres met zich meebrengt is aanzienlijk, met een grote en langdurige restschade”, weet kolonel Bas van den Berg, commandant OTCGenie.

  Lees meer
 • Samen banen we de weg met slimme informatie

  Op 16 februari vond het Geniesymposium in Oirschot plaats. Ditmaal ging het over de effecten van Informatie Gestuurd Optreden (IGO) voor de genie. Vier sprekers van het LWC, JISTARC, DGEO en het Kenniscentrum Genie namen meer dan tweehonderd belangstellenden mee in de verschillende conceptuele ontwikkelingen en het toepassen van slimme data in de praktijk.

  door: Tara Elisabeth op 25 februari

  Lees meer
 • De genie versterkt het USAR-team in Turkije

  Turkije en Syrië werden afgelopen week getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7.7 en 7.8 op de schaal van Richter. Door deze natuurramp zijn er inmiddels 21.000 mensen om het leven gekomen en meer dan 50.000 mensen gewond geraakt. Naar verwachting lopen deze cijfers nog verder op. Het Nederlandse Urban Search and Rescue team (USAR.NL) is opgeroepen en momenteel aanwezig in de Turkse regio Hayat om het land te ondersteunen, en de genie is daarbij.

  door: Tara Elisabeth op 10 februari

  Lees meer
 • Het verhaal achter het mouwembleem 275 jaar genie

  Op 9 januari hebben een aantal van u het gloednieuwe mouwembleem mogen ontvangen. Een zeldzaam mouwembleem met een bijzondere betekenis. De genist is moedig en trots. Hij beschermt wat ons dierbaar is. Samen banen we de weg, en dat al 275 jaar.

  door: Tara Elisabeth op 02 februari

  Lees meer
 • Samen met waterpartners vechten tegen hoog water

  Het jubilerende regiment Genietroepen vecht al 275 jaar samen met waterpartners tegen het wassende water. Want de geschiedenis en een sterk veranderend klimaat leert ons dat steeds weer: het water geeft en het water neemt. Tijdens een hoogwatercrisis vragen de beschermers van ons land, de Waterschappen en Rijkswaterstaat, als dat nodig is ondersteuning aan bij Defensie. Om goed voorbereid te zijn op risico’s, dreigingen en op piekmomenten werken Waterbeheerders en Defensie goed samen in o.a. het Water risk Training Expertise centre (WTEc) waar het ontwikkelen, opleiden, trainen en oefenen van civiel-militaire partijen centraal staan om samen opgewassen te zijn tegen grote en kleine watercrisissen.

  door: Aarnout Mijling op 30 januari

  Lees meer
 • Genisten gaan de strijd aan tegen Alzheimer

  Fijn he, dat u dit kan lezen, dat u begrijpt wat er staat… dat als u morgen wakker wordt, u terug kan denken aan deze oproep. De ziekte van Alzheimer maakt het voor ruim 200.000 mensen in Nederland moeilijk om dit gevoel te ervaren. Maar wat is Alzheimer? Alzheimer is een hersenziekte waarbij informatie onthouden steeds moeilijker wordt en dagelijkse handelingen problemen met zich meebrengen. Het is de meest voorkomende vorm van dementie.

  door: Tara Elisabeth op 25 januari

  Lees meer
 • GENIST EDITIE DECEMBER 2022

  De redactie van ons regimentsmagazine GENIST heeft de editie december 2022 uitgebracht. 

  In deze uitgave al een voorproefje van de eerste op stapel staande veranderingen die we vanaf 2023 gaan doorvoeren. Oplopende kosten, (te) veel kopij en veranderd leesgedrag vragen aanpassingen aan ons regimentsmagazine. De redactie van de GENIST gaat niet bij de pakken neerzitten en heeft diverse ideeën om het bestaan van ons regimentsmagazine voor de toekomst te garanderen. 

  door: Redactie Regimentsmagazine Genist op 08 december

  Lees meer
 • C-OTCGenie verrast met waardering

  Tijdens het OTCGenie-appèl van donderdag 1 december werd door generaal Van Doorn, commandant C-OTCo, een waardering uitgereikt aan kolonel Caelen. Dit gebeurde vlak nadat kolonel Caelen zijn toespraak had beëindigd en de aangetreden troepen wilde laten inrukken. Generaal Van Doorn begaf zich naar de kolonel en ging voor de microfoon staan.

  door: Tara Elisabeth op 07 december

  Lees meer
 • Lustrumfeest VOG

  De Vereniging Officieren Genie organiseert, ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van de Vereniging Officieren Genie in 2020, een spetterend Lustrumfeest. Het feest vindt plaats op vrijdagavond 07 oktober 2022 op de Mauritskazerne in Ede (www.mauritskazerne.nl). 

  door: Organisatie Lustrumfeest VOG op 01 augustus

  Lees meer
 • Reünie Veteranen 41 Pagnbat

  Op donderdag 15 september wordt voor de 5e maal de veteranenreünie/-dag 41 Pagnbat georganiseerd op de Generaal-majoor de Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot.

  Lees meer
 • Overlijden majoor Hunt op 102 jarige leeftijd

  Gisterenavond bereikte mij het bericht dat Major Ted Hunt MVO op 102 jarige leeftijd is overleden.

  Je overleeft de ruige rivier de Thames als waterman, je overleeft de slag bij Narvik, je overleeft de stranden van D-day, je overleeft de operatie Veritable en je gaat uiteindelijk ten onder aan een simpele val. Hoe vreemd kan het lopen.

  door: Cris Smeets op 10 juli

  Lees meer
 • Vaandelopschrift voor missie Afghanistan uitgereikt


  Zaterdag 25 juni 2022 hebben 18 eenheden van de krijgsmacht, waaronder het Regiment Genietroepen, een Vaandelopschrift ontvangen. Het toekennen van Vaandelopschriften geldt als een van de hoogste (dapperheids)onderscheidingen die een militaire eenheid kan ontvangen. Het is voor de eenheden, Regimenten en Korpsen een erkenning voor de wijze waarop de militairen zich wisten te onderscheiden tijdens het optreden in Afghanistan. Tijdens een indrukwekkende ceremonie reikte Koning Willem-Alexander de opschriften uit. 

  door: RA op 26 juni

  Lees meer
 • Veteranendag 2022

  Zaterdag 25 juni 2022 was het weer Nederlandse Veteranendag. Naast de uitreiking van het Vaandelopschrift waren er ook de andere programmaonderdelen waar ons Regiment natuurlijk ook ruimschoots vertegenwoordigt was.

  door: Regimentsadjudant op 26 juni

  Lees meer
 • Vaandelopschrift voor missie Afghanistan


  18 eenheden van de krijgsmacht die in Afghanistan hebben gevochten mogen dat op hun vaandel of standaard vermelden, waaronder ook het vaandel van het Regiment Genietroepen. Dat gebeurt met een opschrift. Koning Willem-Alexander reikt deze opschriften zaterdag 25 juni uit, tijdens een besloten ceremonie op de Nederlandse Veteranendag in Den Haag.

  door: Webmaster op 23 juni

  Lees meer
 • MAGAZINE GENIST EDITIE JUNI 2022


  Onderstaande links geven toegang tot de digitale versie van ons magazine GENIST, editie juni 2022.   

  Een blad van genisten voor genisten, wij wensen je veel leesplezier.

  Sodeju!

  door: Redactie magazine Genist op 07 juni

  Lees meer
 • Bijwonen uitreiking Vaandelopschrift

  Op 25 juni vindt in Den Haag de Nederlandse Veteranendag plaats. Onderdeel van het programma is de uitreiking van 18 Vaandelopschriften. Ons Regiment zal het Vaandelopschrift Zuid-Afghanistan 2006-2010 uitgereikt krijgen.

  door: Regimentsadjudant op 27 mei

  Lees meer
 • Nederlandse Veteranendag Motorrit 2022

  Nadat de afgelopen twee jaar door Corona de Nederlandse Veteranendag Motorrit geen doorgang kon vinden, is dit jaar weer het voornemen om een poging te wagen. De Stichting Nederlandse Veteranen Motorrijders (SNVM) wil deze 10e Nederlandse Veteranendag Motorrit op 24 en 25 juni 2022 plaats laten vinden.

  Lees meer