Nieuws

Archief
 • Annuleren Regimentsdiners 2020

  In verband met de maatregelen die tot doel hebben de verspreiding van het COVID-19 virus maximaal te controleren is besloten de Regimentsdiners van het Regiment Genietroepen voor 2020 te annuleren.

  door: Regimentsadjudant op 09 september

  Lees meer
 • Beleef de herdenking van de Birma Siam en Pakan Baroe Spoorweg life mee!

  Door de Corona-maatregelen heeft het bestuur van de  SHBSS  (Stichting Herdenking Birma-Siam Spoorweg en Pakan Baroe Spoorweg) een aantal keuzes moeten maken in de organisatie van de herdenking van de Dodenspoorwegen 2020. Om kort te gaan, de herdenking gaat door. Op onze vaste laatste zaterdag van augustus, zaterdag 29 augustus om 14.00 uur. De herdenking is echter niet te bezoeken, maar alleen live te volgen op internet . 

  door: Webmaster op 28 augustus

  Lees meer
 • Commando geniecompagnie MREC overgedragen

  Op 4 juni j.l. is het commando van het Multi Role Engineer Coy (MREC) overgedragen, Deze kersverse compagnie maakt deel uit van 11 Pantsergeniebataljon en bestaat uit een Advanced Search peloton, een genieverkennerspeloton, een constructiepeloton en een multifunctioneel CBRN-peloton met daarin zowel CBRN-verkenningen alsook Advanced ontsmettingscapaciteit.

  door: Redactie Genist op 07 juni

  Lees meer
 • Herdenking gevallenen 1940 - 1945

  Afgelopen donderdag (14 mei 2020) zijn door de bestuursvoorzitter van de Stichting Museum 1940-1945, de heer Th.J. Berendsen, bij het monument van de gevallenen bloemstukken gelegd namens de stichting. Ook het bestuur van de VOPET heeft er voor gezorgd, dat bij het monument een bloemstuk ligt, ter nagedachtenis.

  door: Webmaster op 18 mei

  Lees meer
 • Gebak voor het Regiment


  Op 15 mei 2020 wordt het Regiment Genietroepen 272 jaar oud. Normaal gesproken wordt de verjaardag van het Regiment uitbundig gevierd op de Wapendag. Dit jaar kon deze, door het Corona virus, helaas niet doorgaan.

  door: Regimentsadjudant op 14 mei

  Lees meer
 • Koningsdagconcert VFKG

  In het kader van 75 jaar bevrijding zal het Vrijwillig Fanfarekorps der Genie op 26 april 2020 o.l.v. dirigent Jos Jansen een concert geven.

  door: Webmaster op 07 maart

  Lees meer
 • Samen voor een veiligere werkomgeving, SAFETY ALWAYS!

  In het kader van goede voornemens, veiligheidsbewustzijn en goed werkgeverschap heeft C-OTCGN aan het begin van 2020 het personeel van het OTCGn de gelegenheid gegeven om een opleiding reanimeren te volgen. Deze opleiding werd aangeboden aan zowel ons burger- en militairpersoneel.  Men kon op vrijwillige basis inschrijven voor deze opleiding, welke in de avonduren van 1800-2200u plaatsgevonden heeft. De animo onder zowel burgers als militairen was groot.
  De lessen werden verzorgd door studenten verbonden aan de Taskforce QRS (Qualitative Resuscitation by Students) welke grotendeels bestaat uit geneeskunde studenten van Radboud Universiteit Nijmegen.

  door: Lkol Stephan Vulders op 31 januari

  Lees meer
 • REUNIE 41 PANTSERGENIECOMPAGNIE DUITSLAND

  41 Pantsergeniecompagnie is voor vele die bij deze eenheid hebben gediend, een groot begrip. Velen zijn (nog steeds) trots dat ze bij deze Genie eenheid in Duitsland hebben mogen dienen. De kameraadschap, de eeuwige vriendschap, het familiegevoel en de tradities maakte het leven bij deze eenheid zo bijzonder en uniek. Het deed daarom ook heel veel pijn toen besloten was dat de eenheid in Duitsland opgeheven werd. 

  door: Peter de Jong op 30 januari

  Lees meer
 • Nominatie "Leukste uitje van Brabant"
  Geniemuseum door “LAND VAN  ANWB” genomineerd voor het “LEUKSTE UITJE VAN BRABANT”. 

  In 2020 staat het jubileum van de ANWB centraal. Voor de tiende keer organiseerde het Land van ANWB de verkiezing voor het Leukste uitje van Nederland en het Leukste uitje van de provincie. Dé publieksprijs namens 4,5 miljoen ANWB leden! Bij de verkiezing Leukste uitje 2020 bepalen de ANWB-leden wie de winnaar wordt.

  door: Henk Becks op 25 januari

  Lees meer
 • BFT Birma Spoorweg  Het Regiment Genietroepen organiseert voor het eerst een 10-daagse Battle Field Tour (BFT) naar Azië waarin het verhaal van de krijgsgevangen en Aziatische dwangarbeiders in de jungle van Birma-Siam vertelt gaat worden. De periode van reizen zal zijn in november 2020 of maart 2021 en valt daarmee in de droge periode.

  door: Organisatie BFT Birma spoorweg op 13 december

  Lees meer
 • Koninklijke onderscheiding Aoo Moos Raaijmakers

  Afgelopen zondag werd genist Moos Raaijmakers in het het zonnetje gezet. Tijdens de viering van 75 jaar bevrijding in Hilvarenbeek werd Moos verrast, uit handen van de Burgemeester van Hilvarenbeek ontving Moos een Koninklijke onderscheiding, Ridder in de Orde van Oranje Nassau met de Zwaarden.

  door: RA op 21 oktober

  Lees meer
 • Crowdfunding afscheid sgt bd Martin Hilkhuijsen

  Zoals eerder vermeld is als gevolg van een noodlottig ongeval de sgt bd Martin Hilkhuijsen omgekomen in Spanje. Martin bracht de laatste jaren van zijn leven in Spanje door waar hij na een zware periode van PTSS de rust had gevonden om weer van het leven te genieten en de band met zijn dochter op te bouwen.

  door: Voorzitter VVRG op 04 augustus

  Lees meer
 • STEM OP ONS EN ZORG DAT ONS GENIEMUSEUM IN DE PRIJZEN VALT


  In 2020 staat het jubileum van de ANWB centraal. Voor de tiende keer organiseert het Land van ANWB de verkiezing voor het Leukste uitje van Nederland en het Leukste uitje van de provincie.  Voor de derde keer op rij loopt ook het Leukste uitje over de grens mee in de verkiezing. 
   
  Stemmen, stemmen, stemmen

  Ook dit jaar start de ANWB direct met de stemronde waarbij u in enkele eenvoudige stappen een stem uit kunnen brengen op zowel het favoriete landelijke uitje, het favoriete provinciale uitje als het favoriete uitje over de grens. 
  Deze stemronde loopt van 22 juli 12.00 tot en met 3 november 2019 23.59 uur. 

  door: Redactie Genist op 23 juli

  Lees meer
 • BBL Genie

  Mogelijk dat je al, via de bekende wandelgangen, van de term ‘Pilot BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg) SMG (Service Medewerker Gebouwen, MBO2) Genie’ hebt
  gehoord. Deze naam zou ondertussen, zeker binnen de genie, overal bekend moeten zijn. Mocht dit nog niet het geval zijn dan word je, via deze weg, in het spreekwoordelijke plaatje gebracht.

  door: kap Theunisse, projo BBL SMG Genie op 15 juli

  Lees meer
 • 4e veteranenreünie 41 Pagnbat

  Op 23 augustus vindt de 4e veteranenreünie 41 Pagnbat in het Castellum in Oirschot plaats. Ontvangst is om 13:00 uur en het einde is om 21:00 uur. Een appél en barbecue is in het programma opgenomen. Veteranen van 41 Pagnbat hebben een persoonlijke uitnodiging ontvangen. Veteranen van 13- en 41 (Brig)Pagncie zijn ook welkom. Wil je komen, stuur dan een mail naar hlaa.v.vliet@mindef.nl. Wacht niet te lang!

  Lees meer
 • Het veteranengevoel van een jonge veteraan.

  Wouter Land, is 37 jaar nog actief dienend en veteraan. Je denkt bij veteraan misschien aan een oudere militair met uitzendervaring die vanwege zijn leeftijd de dienst heeft moeten verlaten. Echter, sinds het van kracht worden van de Veteranenwet in 2014 zijn actief dienende militairen die op missie zijn geweest, ongeacht hun leeftijd, ook veteraan. Deze sergeant van 11 Geniecompagnie Luchtmobiel is trots op dit 'stempel'.
  Download zijn verhaal

  Lees meer
 • Herdenking Christian van der Linden

  Op de laatste zaterdag van juni vindt in Den Haag de Nederlandse Veteranendag (NLVD) plaats. Dit is een  nationaal evenement waar heel Nederland haar meer dan 111.000 veteranen bedankt die zijn ingezet in dienst van de vrede, nu en in het verleden. Op de vrijdag voorafgaande aan deze dag organiseert de Stichting Nederlandse Veteranen Motorrijders de NLVD-ritten. De deelnemers zijn allen Veteraan. Er wordt gestart vanuit zes verschillende plaatsen, verspreid over Nederland. Op de verschillende routes worden locaties aangedaan waar er tijd is voor gedenken en herdenken. Aan het einde van de dag eindigen alle routes op de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Op zaterdag wordt met alle motorrijders verplaatst naar het Malieveld te Den Haag om deel te nemen aan de NLVD.

  door: Regimentsadjudant op 19 juni

  Lees meer
 • Veteranengevoel, een kwestie van bewustwording

  De erkenning en waardering voor veteranen in Nederland heeft de afgelopen jaren een steeds grotere vlucht genomen. Steeds meer burgers worden zich ervan bewust wat het belang van de inzet van de Nederlandse militair tijdens missies betekent voor de al dan niet relatieve vrede en veiligheid waarin wij kunnen leven. Helaas wordt dit niet op de laatste plaats bijna dagelijks bevestigd door aanslagen die overal ter wereld worden gepleegd door terroristen met uiteenlopende motieven. Of het nu gaat om politieke, religieuze, etnische of andere motieven, feit is en blijft dat niemand er van gevrijwaard wordt. Bewaking van onze democratie, rechtsorde, vrede en veiligheid blijft een noodzakelijk kwaad.

  door: Majoor b.d. Gerrit Beerkens, vice voorzitter VVRG op 13 juni

  Lees meer
 • Mijn Uitrusting: De duiker

  De ‘waterman’ in hart en nieren Ervin zit nog maar kort in het vak. Maar één ding staat voor hem nu al als een paal boven water. Aan duiken kleeft gevaar. “Mensen zijn niet gemaakt om onder water te zijn, anders hadden ze wel kieuwen gehad.” Volgens Ervin voelt een uit het goede hout gesneden duiker zich onder alle omstandigheden comfortabel in water. Hij past zich moeiteloos aan duisternis en modder aan, is stressbestendig en heeft technisch inzicht. Een duiker onderkent gevaar tijdig en voorkomt dat. Hij wordt nooit overmoedig en heeft vertrouwen in zijn collega’s. “Je kunt je eigenlijk geen fout permitteren”, aldus Ervin. 

  door: Jack Oosthoek (Magazine Landmacht nr. 05 jaargang 69) op 06 juni

  Lees meer
 • Ik veteraan,….. hoezo?

  Ja, gezien mijn registratienummer zou je tegenwoordig zeggen een oude veteraan, blauwe blazer en grijze broek. Maar..... hoe is het allemaal begonnen?

  door: Majoor bd Daan Janse registratienummer 550901234 op 06 juni

  Lees meer
 • winnen door een verantwoorde Can Do en extra aandacht voor Safety

  Traditioneel vindt jaarlijks rondom 15 mei de Wapendag Regiment Genietroepen plaats. Genie-eenheden gaan op deze dag met elkaar de strijd aan om elkaar in een geniewaardige ambiance te ontmoeten en elkaar te bevechten op vele sportonderdelen. Daarbij is de brugcompetitie tussen de parate Genie-eenheden het laatste onderdeel van de sportmiddag. Bij de brugcompetitie moeten de eenheden met een team van 12 man onder leiding van een commandant zo snel mogelijk een MGB-brug bouwen over een denkbeeldige waterhindernis. De winnaar van 2019, 41 pantsergeniebataljon, verdiende hiermee de Peter Vogelaar Bokaal, vernoemd naar de initiator en de in 2018 overleden Sm Peter Vogelaar van 105 Gncie Waterbouw.commandant 41 Pantsergeniebataljon

  door: Aarnout Mijling op 13 mei

  Lees meer
 • Levenslang

  Oss 26 april 2019, 04.41 uur ― In deze nacht, die na de Wapendag van het Regiment Genietroepen, lik ik voor de zoveelste keer mijn wonden. Het immense gat dat ik hoogstpersoonlijk en negentien jaar geleden sloeg is gedicht. De weg naar Vught was lang, de talloze beproevingen onderweg zwaar, maar de terugkeer bij eigen troepen voelt als een bekroning. Met het zetten van deze stap, met het slaan van die laatste ankerpen, ligt mijn losgeslagen Ik weer zij aan zij aan die van jou. Vanaf deze wapendag, in het jaar van de viering van 271 jaar genie, sta ik terug ingetreden. Op de grond voor het monument, in het zicht van zij die onze weg baanden, treffen mijn tranen weer doel.

  door: Sergeant der eerste klasse b.d., Ruud van der Linde op 29 april

  Lees meer
 • Bezoek CDS aan de Adaptieve Genie


  Op 20 februari bezocht de Commandant der Strijdkrachten, Luitenant-Admiraal (Rob) Bauer het OTCGenie in Vught. Aanleiding voor het bezoek is zijn belangstelling voor adaptiviteit en hoe de Genie hiermee omgaat. Dat was het centrale onderwerp in het gesprek met C-OTCGenie, Kolonel Valk en zijn team dat gericht bezig is met de adaptieve Genie. De Kolonel wijst op de tekorten aan technisch personeel op de arbeidsmarkt en de noodzaak om voor materieel en kennis meer en intensieve samen te werken met bedrijven en civiele instellingen. Ook voor ons operationeel optreden in bijv. stedelijk gebied en het toepassen van nieuwe technische middelen en ontwikkelingen is de integratie van civiele capaciteiten noodzakelijk. 

  door: Redactie Digitale Genist op 21 februari

  Lees meer
 • Theatervoorstelling "Operatie Geslaagd"

  Bijna traditiegetrouw wil C-Regiment Genietroepen de leden van het regiment aan het eind van het  jaar bedanken voor hun inzet. Ook dit jaar wordt deze "Regiments jaarafsluiting"georganiseerd door de VVRG. Omdat de VVRG dit jaar 10 jaar bestaat willen er dit jaar iets bijzonders van maken: Op 10 december 2018  is er een mogelijkheid om de voorstelling “Operatie Geslaagd” bjij te wonen. De hoofdpersoon Erik Krikke heeft gediend als operatie assistent chirurgie in Afghanistan. Deze ervaringen hebben geleid tot PTSS. De voorstelling gaat over de keiharde strijd die hij en zijn omgeving hebben moeten voeren, maar ook hoe hij inmiddels weer in het leven staat. Het universele verhaal over heel hard vallen maar vooral weer opstaan.

  door: Frank Wilsens op 27 november

  Lees meer
 • DIALOOG met de Regimentscommandant

  Goed om met elkaar van gedachten te wisselen over onze eigen genie-organisatie en wat daarin moet worden verbeterd. Ik ben blij dat u daar open en eerlijk en soms ongezouten uw mening over  hebt gegeven. Daar kan ik en moet ik wat mee, daar moeten we verder op bouwen.

  door: Redactie magazine Genist op 20 november

  Lees meer
 • De Genie en de Dag van de Ondernemer

  In het kader van de door MKB-Nederland georganiseerde "Dag van de Ondernemer" brachten de brigadegeneraal Hans Damen en onze Regimentscommandant kolonel Burg Valk een bezoek aan de firma Snijder. Vanwege de goed lopende samenwerking reikte brigadegeneraal Damen een dankbetuiging namens de Minister van Defensie. Bgen Damen: ‘’De echte economische kracht van Nederland zit in het midden- en kleinbedrijf. Het MKB is van vitaal belang voor bijvoorbeeld een belangrijke economische factor als onze werkgelegenheid.’’

  door: Redactie magazine Genist op 19 november

  Lees meer
 • Genie enthousiast over gecamoufleerde breachmiddelen.

  Het Materieellogistiek Commando (MatlogCo ) Land heeft op dinsdag 30 oktober de gecamoufleerde versies van breachmiddelen gepresenteerd aan medewerkers van het kenniscentrum van het Opleidings- en Trainingscentrum Genie. Deze gereedschappen, die eenheden gebruiken om een geforceerde toegang tot gebouwen te krijgen, hebben van het MatlogCo een eigen camouflagepak gekregen.

  door: Redactie magazine Genist op 13 november

  Lees meer
 • “Het waren vier fantastische jaren”

  Bronbeek, 19 oktober 2018.

  Uiteindelijk was het dan zover. Luitenant-kolonel Eric Sinninghe gaat met FLO. Op 31 augustus 1981 is het militaire leven van Eric begonnen en op 01 november 2018 eindigde zijn indrukwekkende carrière. Op een korte periode na 37 jaar in dienst gezeten. Heel even heeft hij “buiten” gekeken in het bedrijfsleven, maar al snel was hij weer terug. Na de “eerste” functie bij Directie DP&O weer terug bij de genie als Hoofd Bureau Military Engineering. Op deze functie kon hij al zijn in het verleden opgedane ervaring als genieofficier gebruiken om de belangen van alle genie-eenheden te bewaken.

  Kolonel Burg Valk nam als Commandant van het OTCGenie formeel afscheid van Eric. Maar nu ook als regimentscommandant. Voor al zijn werk, bijna altijd in de operationele sfeer, vooroplopend in vele ontwikkelingen en voor het zijn van een genist in “hart en nieren” ontving hij uit handen van de regimentscommandant de “Sappeursbijl” met bijbehorende oorkonde en draagspeld.

  door: Redactie Genist op 07 november

  Lees meer
 • Rubriek: Interview met... Tom Middendorp

  Deze keer in de rubriek een interview met... oud CDS generaal Tom Middendorp. De genist Tom Middendorp bekleedde van 28 juni 2012 tot en met 3 oktober 2017 de functie van commandant der Strijdkrachten.

  Hoe gaat het nu met hem? Hoe kijkt hij terug op zijn loopbaan? En welke tips heeft hij voor startende officieren?

  door: Redactie de Genist op 23 oktober

  Lees meer
 • 10 NOVEMBER KORPSCONCERT VFKG TE RIDDERKERK

  Beste regimentsleden,

  Graag attendeer ik u op het korpsconcert van 10 november 2018 te Ridderkerk.

  Kaartverkoop via info@vfkg.nl (bestel tijdig uw kaarten om verzekerd te zijn van een zitplaats).
  De bestelde kaarten liggen dan op naam, voor u gereed aan de kassa van de zaal.
  Bij betaling aan de kassa ontvangt u de gereserveerde kaarten.

  door: Frank Wilsens op 08 oktober

  Lees meer