Nieuws

Archief
 • Expositie "De Geheime Oorlog"

  In het kader van het jaar van het Verzet heeft museum 1940-1945 een expositie opgezet onder de naam "De Geheime oorlog". 
  De expositie zal een beeld geven van de lokale situatie met betrekking tot de onderduikers, het verzet en de verzetsgroepen, stakingen, illegale pers, spionage, represailles en gevangenneming.

  Lees meer
 • Genie rugbyteam wint van de "Arnhemse Piggs"


  Gisteren trokken 14 strijders vanuit o.a. Oirschot, Wezep, Schaarsbergen en Vught onder het Genie embleem ten strijde tegen de Arnhemse “piggs”. Het was de eerste wedstrijd van het jaar 2018 ter voorbereiding op de warriors cup die 8 juni zal plaatsvinden.

  door: Webmaster op 07 maart

  Lees meer
 • Geniedeelname Expeditie Robinson


  Geachte regimentsleden,

  Onze regimentsgenoot kapitein Thomas Boonen probeert geselecteerd te worden voor het TV programma Expeditie Robinson. Als Genist weet hij als geen ander hoe hij een super-de-luxe slaapplaats moet bouwen! Thomas wil  een echte Geniestempel drukken op de expeditie van 2018! Hiervoor heeft hij minimaal 6000 stemmen nodig. Daarom het verzoek aan u en uw naasten om massaal op hem te stemmen.

  door: Webmaster op 22 februari

  Lees meer
 • Genie aanwezig bij herdenking Watersnoodramp

  Bij het Watersnoodmuseum te Ouwerkerk werd stil gestaan bij de Watersnoodramp van 1953, gisteren 65 jaar geleden. Ook de Genie was aanwezig bij de herdenking en symposium met de Regimentscommandant Kolonel B. Valk, vertegenwoordigers van WTEc (Water risk Training Expertise centre) en de Generaal Majoor bd Koos de Vos. 

  door: Majoor (r) Aarnout Mijling op 02 februari

  Lees meer
 • Militaire eer aan vier Opa’s die dienden in het KNIL

  De man achter ‘Het verhaal van de Genie’ Aarnout Mijling is de kleinzoon van 4 opa’s die in het KNIL dienden en nooit erkenning, waardering en militaire eer voor hun inzet tijdens de Japanse bezetting in Nederlands-Indië hebben ontvangen. Majoor (r) Aarnout is RSD Communicatie en werkt drie dagen bij Kenniscentrum Genie voor WTEc en TaskForce Werving, oftewel arbeidsmarktcommunicatie: werving van nieuwe Genisten. Twee jaar geleden diende hij een rekest in bij het Ministerie van Defensie. Deze zijn allen voor zijn 4 opa’s postuum toegekend, van hemzelf en zijn vrouw. De Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, luitenant-generaal Hans van Griensven heeft op zaterdag 2 december 2017 twee maal vier onderscheidingen en KNIL herdenkingsspeld aan de familie uitgereikt.

  door: Webmaster op 10 december

  Lees meer
 • Volgende stap in CBRN samenwerking

  Politie, brandweer, GGD/GHOR, veiligheidsregio’s en Defensie gaan nog nauwer samenwerken. Dat gebeurt bij het trainen van de bestrijding van Chemische, Biologische Radiologische en Nucleaire incidenten. De organisaties spraken eergisteren af dat zij samen de besturing van het Nationaal Trainingscentrum CBRN in Vught op zich nemen.  
    
  Het Nationaal Trainingscentrum CBRN is onderdeel van het Defensie CBRN Centrum. Op het trainingscentrum oefenen de civiele veiligheidspartners en militairen multidisciplinair. Doel daarvan is om in Nederland goed voorbereid te zijn op CBRN-incidenten, -rampen en -aanslagen.

  Lees meer
 • Genist bij defensie (VIVA en defensie)

  Hetzelfde beroep in een compleet andere wereld. In de portrettenserie van het Weekblad VIVA horen de komende zeven weken steeds twee vrouwen elkaar uit over hun werk. Deze week: twee meiden ‘in de bouw’. Iris Overdevest (24) is scheepsbouwer en onderofficier Jes Kluessjen (34) is Genist bij Defensie.

  door: Viva op 19 november

  Lees meer
 • Regimentsdiners

  De sluitingsdatum voor de regimentsdiners is aanstaande, er zijn voor beide diners nog plekken beschikbaar.

  door: Frank Wilsens op 08 november

  Lees meer
 • WTEC betrokken bij grootste crisisoefening rivierdijken sinds 1995

  Vijf waterschappen, drie veiligheidsregio’s, Rijkswaterstaat Oost Nederland en het Watermanagement Centrum Nederland (WMCN) en Defensie waren betrokken bij de oefening 'Deining & Doorbraak': de grootste hoogwateroefening in Nederland sinds de problemen met hoogwater in 1995.

  door: Aarnout Mijling op 09 oktober

  Lees meer
 • Kopij gevraagd

  De redactie is al weer druk doende met de volgende uitgave van ons prachtige magazine Genist. Uw kopij voor uitgave 10.2 kunt u tot 22 november 2017 aanleveren bij onze hoofdredacteur maj Cris Smeets (redactie.genist@hotmail.nl).

  door: Frank Wilsens op 03 oktober

  Lees meer
 • Genie oefent militaire bijstand bij waterrampen

  Langs de grote rivieren in Nederland vindt deze week van 25 tot en met 29 september 2017 de grootschalige crisisoefening ‘Deining & Doorbraak’ plaats. Om goed voorbereid te zijn op een situatie van extreem hoog water in de rivieren oefent Defenisie (Genie) samen vijf waterschappen, veiligheidsregio’s, Rijkswaterstaat en het Watermanagement Centrum Nederland (WMCN). Het is voor het eerst sinds het hoogwater van 1995 dat op deze grote schaal wordt geoefend met zo veel betrokken instanties.

  door: Frank Wilsens op 25 september

  Lees meer
 • Rood erekoord voor Adjudant Harm Verhoeven

  De adjudant Harm Verhoeven heeft op 19 september uit handen van de commandant OTCGenie het rood erekoord mogen ontvangen. De adjudant ontving het koord tijdens de jaarlijkse OTCGenie bijeenkomst in aanwezigheid van familie en personeel.

  De adjudant kreeg het koord toegekend wegens:


  “Het langdurig op uitstekende wijze functioneren in de rang van adjudant onderofficier. Adjudant Verhoeven is resultaatgericht, flexibel, besluitvaardig, creatief, nauwkeurig en bovenal integer en  combineert dat met een hoog niveau van communiceren.

  door: Frank Wilsens op 20 september

  Lees meer
 • 124 Genisten naar Sint Maarten.


  De kogel is door de kerk. Op basis van het 'assessment' van de genie-verkenningsploeg is besloten om 124 genisten naar Sint Maarten te sturen voor het herstellen van essentiële infrastructuur.

  door: Frank Wilsens op 13 september

  Lees meer
 • IMPORTANT NEWS !

  The Volenteer Band of the Dutch Engineers Regiment oftewel het Vrijwillig Fanfarekorps der Genie uit Nederland zal op 14 en 15 september 2018 te zien zijn in de City of Liverpool Tattoo.

  door: Webmaster op 07 september

  Lees meer
 • OVERLIJDEN GENERAAL-MAJOOR B.D. JACQUES VAN DE ROVAART

  Op maandag 28 Aug 2017 hebben wij het droevige bericht ontvangen dat op 71 jarige leeftijd plotseling is overleden generaal-majoor b.d. Jacques van de Rovaart. Wij wensen de familie sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.

  door: Regimentscommandant op 30 augustus

  Lees meer
 • Commando-overdracht Defensie CBRN Centrum

  Luitenant-kolonel Douglas Broman heeft op 30 juni het commando van het Defensie CBRN Centrum (DCBRNC) overgenomen van zijn ranggenoot Alain Schoonderbeek. De ceremonie vond plaats op het Nationaal Trainings Centrum op de Van Brederodekazerne  te Vught.  Dit gebeurde in  het bijzijn van familie, genodigden uit zowel Nederland als België en Duitsland, en daarnaast de civiele hulpverleningsinstanties zoals Brandweer, Politie en Ghor en vele aan het vakgebied gerelateerde partners.

  door: Webmaster op 10 juli

  Lees meer
 • Foto's gezocht

  Op 4 mei 2017 is het Museum 1940-1945 een project gestart "Geef het regiment Genie zijn gezicht weer terug!".

  door: Theo Berendsen (Museum 1940-1945) op 06 juli

  Lees meer
 • Waterspecialisten Rijkswaterstaat, Unie van Waterschappen en Defensie trainen gezamenlijk voor optreden bij watercrises 

  Op 29 juni oefenende specialisten van Rijkswaterstaat, Waterschappen en Defensie hun inzet ten tijde van een watercrisis. Op het programma op de kazerne van 105 Geniecompagnie waterbouw in Hedel stond het uitwerken van oplossingen voor scenario’s en de uitvoering daarvan door civiele-militaire teams. De samenwerkende partijen organiseerde samen met de werkgroep Wiki-Noodmaatregelen deze oefendag dat in het teken stond van kennisuitwisseling en uitvoering op het gebied van waterveiligheid en inzet tijdens watercrisis. Deelnemers waren medewerkers en specialisten van Rijkswaterstaat, Waterschappen, Defensie, STOWA, Veiligheidregio’s en kennisinstituten zoals Deltares. klik hier voor een uitgebreide impressie van de oefening

  door: Aarnout Mijling op 30 juni

  Lees meer
 • Reunie 41 Pagnbat

  Geachte genodigden en veteranen van 41 Pagnbat, 13 Pagncie en 41 Pagncie. Als u, actieve militair of BDer, het voornemen heeft om deel te nemen aan de reünie van 14 juli a.s. in Oirschot dient u zich, uiterlijk 05 juli,  aan te melden via het volgende mailadres. HLAA.v.Vliet@mindef.nl. Bij opgave: V-nummer of rnr, missie en eenheid vermelden. Ik hoop u 14 juli te kunnen verwelkomen. Vrijwilliger Veteranen 41 Pagnbat, Henny van Vliet.

  door: Henny van Vliet op 27 juni

  Lees meer
 • Defensie en waterkolom werken samen in Watermanagement Centrum Nederland

  8 juni 2017, Lelystad

  Defensie is nu officieel partner van het Water Management Centrum Nederland (WMCN), voor het gezamenlijk bestrijden van watercrises. De waterschappen, Rijkswaterstaat en het KNMI werken al samen in het (WMCN). Hier worden de waterveiligheid en waterbeschikbaarheid constant in de gaten gehouden. Als er een crisis dreigt komen de waterpartners bij elkaar om gezamenlijk een beeld te creëren van de bedreiging en dit te delen met alle partijen die bij het  voorkomen en bestrijden van watercrises actief zijn. Op 8 juni is op het samenwerkingsmeubel in het Watermanagementcentrum Nederland te Lelystad een tegel van Defensie gezamenlijk onthuld. Hiermee is Defensie officieel  partner van het watermanagementcentrum.

  door: Webmaster op 09 juni

  Lees meer
 • Foto's Wapendag

  De tweede fotoreportage is vandaag op de website geplaatst, deze reportage is gemaakt door Anneke Janissen, de reportage bestaat uit vier sets.

  door: Webmaster op 08 juni

  Lees meer
 • Hoge Amerikaanse onderscheiding voor Regimentsgenoot

  De Meritorious Service Medal is een hoge Amerikaanse onderscheiding. Deze is bedoeld voor Amerikaanse en buitenlandse militairen die meer dan verdienstelijk hebben opgetreden buiten gevechtsomstandigheden. 4 Nederlandse militairen deden dat. Zij kregen zaterdag in Den Haag het eremetaal voor hun inzet in Israël en de Palestijnse Gebieden. 

  door: Webmaster op 06 juni

  Lees meer
 • Foto's Wapendag 2017

  De eerste set foto's van de Wapendag 2017 zijn op de website geplaatst, deze reportage is gemaakt door Michel van Broekhoven, klik hier om direct naar het album te gaan.

  door: Webmaster op 22 mei

  Lees meer
 • Uitslag wapensportdag 2017

  In een sportieve strijd is wederom (voor de derde maal) 105 Gncie WB met de Kolonel de Torcy beker naar Hedel teruggekeerd, gefelicteerd!

  De winnaars van de sportonderdelen en nummer 1 t/m 3 treft u hieronder aan, Klik hier voor een compleet overzicht. 

  door: Frank Wilsens op 18 mei

  Lees meer
 • Het verhaal van de Genie

  Samen met collega Genisten èn relaties zijn wij afgelopen maanden op zoek gegaan naar het gezamenlijke verhaal van de Genie. Er was een duidelijke behoefte aan één boodschap van, door en met Genisten. Want de inzet van de landmachteenheid de Genie is veelzijdiger dan men in eerste instantie denkt. Medewerkers (militairen en burgers), collega's van de Krijgsmacht, reservisten, actieve en post-actieve veteranen, verenigingen, Veva-leerlingen, overheden, veiligheidspartners en bedrijfsleven hebben meegeholpen aan de totstandkoming van het verhaal van de Genie. In alle drie de versies ziet u de veelzijdigheid en het improvisatietalent van de Genie terug. Want met deze kerncompetenties beschermt ook de Genie wat ons dierbaar is. Sodeju!

  door: Webmaster op 18 mei

  Lees meer
 • Reünie 41 Pagnbat 14 juli a.s.

  Op 14 juli wordt voor de 2e maal een reünie voor veteranen van 41 Pagnbat georganiseerd, die plaatsvindt op de Generaal-Majoor de Ruyter van Stevenickkazerne in Oirschot. 13- en 41 (Brig)Pagncie zijn in 2006 opgegaan in 41 Pagnbat. U wordt als veteraan van deze eenheden uitgenodigd om ook deel te nemen aan deze reünie. Als u geïnteresseerd bent kunt u een mail sturen naar HLAA.v.Vliet@mindef.nl. U ontvangt dan in juni meer informatie. Hopelijk zien we elkaar op 14 juli.

  door: Henny van Vliet op 10 mei

  Lees meer
 • Genie ondersteund documentairemaker bij zoektocht naar verborgen buit

  In de laatste dagen van de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog voltrok zich in het rustieke dorpje Baarn een groot drama waarbij alle elementen van de oorlog zich in gecondenseerde vorm aandienden: wreedheid, moedwil en misverstand, heldhaftigheid, en dit alles tegen de achtergrond van een verborgen schat van geroofd goud en diamanten.

  door: Bart Jacobs op 26 april

  Lees meer
 • Aflevering Jules Unlimited opgenomen op het NTC Vught

  In de uitzending van Jules Unlimited van donderdag 10 april leerde Jamie Nolst Trenité wat er allemaal komt kijken bij een incident met CBRN (chemisch, biologisch, radioactief en nucleair) materiaal. Bij een dergelijk incident is het noodzakelijk dat alle betrokken hulpverleners zoals politie, brandweer, ambulance medewerkers, SEH verpleegkundigen en Defensie met elkaar samenwerken.

  door: Webmaster op 25 april

  Lees meer
 • Leerzame oefening ‘Waterspiegel’

  Nationale Reddingsvloot oefende hoogwaterscenario op Fort Crèvecoeur samen met Defensie                                                                                         
  Zaterdag 22 april oefenden 17 eenheden van de Nationale Reddingsvloot van Reddingsbrigde Nederland op Ford Crèvecoeur. Een realistisch scenario van een stijgend waterpeil in de Maas, volgelopen polders rondom Fort Crèvecoeur en een groot aantal slachtoffers dat moest worden geëvacueerd uit het ondergelopen gebied. Deze complexe scenario's gaven extra inzicht om in de toekomst met verschillende partijen nog beter voorbereid te zijn op een grote overstromingsramp. Defensie werkte mee met het leveren van expertise  in de vorm van WTEC (Water risk Training Expertice Centre) om elkaars kracht en netwerken te kunnen gebruiken voor het redden van mensen in nood. Deze samenwerking past geheel bij de Adaptieve Krijgsmacht.

  door: Aarnout Mijling op 23 april

  Lees meer
 • Reünie Genieduikers

  01-07-2017 Reünie Genieduikers

  Doelgroep: Iedereen die een plaatsing heeft gehad bij een Genieduikeenheid (duikschool, duikafdeling PTS of 108 Duikerpeloton) is welkom, dus ook duikziekenverplegers, bemanningen van duikvaartuigen, duikerhelpers, chauffeurs, e.d.

  door: Webmaster op 29 maart

  Lees meer
 • Het verhaal van de Genie

  Afgelopen jaar zijn wij samen met collega Genisten èn relaties op zoek gegaan naar het gezamenlijke verhaal (Corporate Story) van de Genie. Er was een duidelijke behoefte aan één boodschap van, door en met Genisten. Want de inzet van de landmachteenheid de Genie is veelzijdiger dan men in eerste instantie denkt.

  door: Aarnout Mijling op 24 maart

  Lees meer
 • Reddingsbrigade en WTEC werken samen aan aanpak watersnood

  Uitnodiging

  WTEC – Waterrisk Training Expertise Centre

  Maak op 22 april a.s.kennis met WTEC: drie waterketenpartners, Rijkswaterstaat, (Unie van) Waterschappen en Defensie werken nauw samen op het vlak van uitwisseling om sneller, effectiever, breder en langer te kunnen reageren bij wateroverlast en overstromingen. Ook samen met andere partners, zoals met de reddingsbrigade.

  door: Webmaster op 23 maart

  Lees meer
 • Nog geen nieuwe inloggegevens ???

  Enige weken geleden is er door het regiment een mail verstuurd met daarin vermeld uw nieuwe inloggevens. Deze heeft u nodig om als lid in te loggen op onze nieuwe regimentssite, www.regimentgenietroepen.nl, zodat u uw gegevens kunt bijhouden.

  door: RA op 06 maart

  Lees meer
 • Nieuwe militaire universitaire docent Genie op NLDA.

  Met de aanstelling van de majoor Rick Krosenbrink bij de vakgroep Militaire Systemen  en Technologie (MS&T) heeft de genie gelukkig weer een genist als aanspreekpunt voor geniecadetten. Door de concentratie van de militair technische studierichtingen in Den Helder was de situatie ontstaan dat er geen landmachters meer waren tewerkgesteld bij de vakgroep MS&T.

  door: administrator op 06 maart

  Lees meer
 • Welkom op onze nieuwe Website

  Met trots verwelkomen wij u op onze nieuwe website, met een fris design van deze tijd zijn we helemaal klaar voor de toekomst en kunnen we u als lid nog beter informeren.

  De websites van de diverse verenigingen zijn ondergebracht onder de site van het regiment waarmee de “look and feel” dezelfde is.  De ledenadministraties zijn samengebracht in een veilige database waardoor het beheer en gebruik vereenvoudigd is. Daarnaast kunt u ons voortaan ook bereiken via een app voor smartphone en Tablet.  

  De app is verkrijgbaar via Google Play, de Apple App Store en de Windows Store.

  We hopen dat u net zo enthousiast bent over de nieuwe website als wij en dat we u vaak mogen ontvangen als bezoeker! Mocht u feedback willen geven, dan kan dit heel eenvoudig via het contactformulier.

  door: Frank Wilsens op 23 februari

  Lees meer
 • Overlijden Julian Schutte

  Collegae Genisten,
  Op 7 februari 2017 is ons regimentslid

  sld-2 Julian Schutte

  op de leeftijd van 19 jaar overleden.

  De uitvaart met beperkte militaire eer zal plaatsvinden op 
  dinsdag 14 februari a.s. om 10.00 uur in het 
  uitvaartcentrum "De Lariks", Oldemeijerweg 3 in Rheeze.

  door: RA Frans Schiltman op 16 februari

  Lees meer