Nieuws

Archief
 • winnen door een verantwoorde Can Do en extra aandacht voor Safety

  Traditioneel vindt jaarlijks rondom 15 mei de Wapendag Regiment Genietroepen plaats. Genie-eenheden gaan op deze dag met elkaar de strijd aan om elkaar in een geniewaardige ambiance te ontmoeten en elkaar te bevechten op vele sportonderdelen. Daarbij is de brugcompetitie tussen de parate Genie-eenheden het laatste onderdeel van de sportmiddag. Bij de brugcompetitie moeten de eenheden met een team van 12 man onder leiding van een commandant zo snel mogelijk een MGB-brug bouwen over een denkbeeldige waterhindernis. De winnaar van 2019, 41 pantsergeniebataljon, verdiende hiermee de Peter Vogelaar Bokaal, vernoemd naar de initiator en de in 2018 overleden Sm Peter Vogelaar van 105 Gncie Waterbouw.commandant 41 Pantsergeniebataljon

  door: Aarnout Mijling op 13 mei

  Lees meer
 • Levenslang

  Oss 26 april 2019, 04.41 uur ― In deze nacht, die na de Wapendag van het Regiment Genietroepen, lik ik voor de zoveelste keer mijn wonden. Het immense gat dat ik hoogstpersoonlijk en negentien jaar geleden sloeg is gedicht. De weg naar Vught was lang, de talloze beproevingen onderweg zwaar, maar de terugkeer bij eigen troepen voelt als een bekroning. Met het zetten van deze stap, met het slaan van die laatste ankerpen, ligt mijn losgeslagen Ik weer zij aan zij aan die van jou. Vanaf deze wapendag, in het jaar van de viering van 271 jaar genie, sta ik terug ingetreden. Op de grond voor het monument, in het zicht van zij die onze weg baanden, treffen mijn tranen weer doel.

  door: Sergeant der eerste klasse b.d., Ruud van der Linde op 29 april

  Lees meer
 • Bezoek CDS aan de Adaptieve Genie


  Op 20 februari bezocht de Commandant der Strijdkrachten, Luitenant-Admiraal (Rob) Bauer het OTCGenie in Vught. Aanleiding voor het bezoek is zijn belangstelling voor adaptiviteit en hoe de Genie hiermee omgaat. Dat was het centrale onderwerp in het gesprek met C-OTCGenie, Kolonel Valk en zijn team dat gericht bezig is met de adaptieve Genie. De Kolonel wijst op de tekorten aan technisch personeel op de arbeidsmarkt en de noodzaak om voor materieel en kennis meer en intensieve samen te werken met bedrijven en civiele instellingen. Ook voor ons operationeel optreden in bijv. stedelijk gebied en het toepassen van nieuwe technische middelen en ontwikkelingen is de integratie van civiele capaciteiten noodzakelijk. 

  door: Redactie Digitale Genist op 21 februari

  Lees meer
 • Theatervoorstelling "Operatie Geslaagd"

  Bijna traditiegetrouw wil C-Regiment Genietroepen de leden van het regiment aan het eind van het  jaar bedanken voor hun inzet. Ook dit jaar wordt deze "Regiments jaarafsluiting"georganiseerd door de VVRG. Omdat de VVRG dit jaar 10 jaar bestaat willen er dit jaar iets bijzonders van maken: Op 10 december 2018  is er een mogelijkheid om de voorstelling “Operatie Geslaagd” bjij te wonen. De hoofdpersoon Erik Krikke heeft gediend als operatie assistent chirurgie in Afghanistan. Deze ervaringen hebben geleid tot PTSS. De voorstelling gaat over de keiharde strijd die hij en zijn omgeving hebben moeten voeren, maar ook hoe hij inmiddels weer in het leven staat. Het universele verhaal over heel hard vallen maar vooral weer opstaan.

  door: Frank Wilsens op 27 november

  Lees meer
 • DIALOOG met de Regimentscommandant

  Goed om met elkaar van gedachten te wisselen over onze eigen genie-organisatie en wat daarin moet worden verbeterd. Ik ben blij dat u daar open en eerlijk en soms ongezouten uw mening over  hebt gegeven. Daar kan ik en moet ik wat mee, daar moeten we verder op bouwen.

  door: Redactie magazine Genist op 20 november

  Lees meer
 • De Genie en de Dag van de Ondernemer

  In het kader van de door MKB-Nederland georganiseerde "Dag van de Ondernemer" brachten de brigadegeneraal Hans Damen en onze Regimentscommandant kolonel Burg Valk een bezoek aan de firma Snijder. Vanwege de goed lopende samenwerking reikte brigadegeneraal Damen een dankbetuiging namens de Minister van Defensie. Bgen Damen: ‘’De echte economische kracht van Nederland zit in het midden- en kleinbedrijf. Het MKB is van vitaal belang voor bijvoorbeeld een belangrijke economische factor als onze werkgelegenheid.’’

  door: Redactie magazine Genist op 19 november

  Lees meer
 • Genie enthousiast over gecamoufleerde breachmiddelen.

  Het Materieellogistiek Commando (MatlogCo ) Land heeft op dinsdag 30 oktober de gecamoufleerde versies van breachmiddelen gepresenteerd aan medewerkers van het kenniscentrum van het Opleidings- en Trainingscentrum Genie. Deze gereedschappen, die eenheden gebruiken om een geforceerde toegang tot gebouwen te krijgen, hebben van het MatlogCo een eigen camouflagepak gekregen.

  door: Redactie magazine Genist op 13 november

  Lees meer
 • “Het waren vier fantastische jaren”

  Bronbeek, 19 oktober 2018.

  Uiteindelijk was het dan zover. Luitenant-kolonel Eric Sinninghe gaat met FLO. Op 31 augustus 1981 is het militaire leven van Eric begonnen en op 01 november 2018 eindigde zijn indrukwekkende carrière. Op een korte periode na 37 jaar in dienst gezeten. Heel even heeft hij “buiten” gekeken in het bedrijfsleven, maar al snel was hij weer terug. Na de “eerste” functie bij Directie DP&O weer terug bij de genie als Hoofd Bureau Military Engineering. Op deze functie kon hij al zijn in het verleden opgedane ervaring als genieofficier gebruiken om de belangen van alle genie-eenheden te bewaken.

  Kolonel Burg Valk nam als Commandant van het OTCGenie formeel afscheid van Eric. Maar nu ook als regimentscommandant. Voor al zijn werk, bijna altijd in de operationele sfeer, vooroplopend in vele ontwikkelingen en voor het zijn van een genist in “hart en nieren” ontving hij uit handen van de regimentscommandant de “Sappeursbijl” met bijbehorende oorkonde en draagspeld.

  door: Redactie Genist op 07 november

  Lees meer
 • Rubriek: Interview met... Tom Middendorp

  Deze keer in de rubriek een interview met... oud CDS generaal Tom Middendorp. De genist Tom Middendorp bekleedde van 28 juni 2012 tot en met 3 oktober 2017 de functie van commandant der Strijdkrachten.

  Hoe gaat het nu met hem? Hoe kijkt hij terug op zijn loopbaan? En welke tips heeft hij voor startende officieren?

  door: Redactie de Genist op 23 oktober

  Lees meer
 • 10 NOVEMBER KORPSCONCERT VFKG TE RIDDERKERK

  Beste regimentsleden,

  Graag attendeer ik u op het korpsconcert van 10 november 2018 te Ridderkerk.

  Kaartverkoop via info@vfkg.nl (bestel tijdig uw kaarten om verzekerd te zijn van een zitplaats).
  De bestelde kaarten liggen dan op naam, voor u gereed aan de kassa van de zaal.
  Bij betaling aan de kassa ontvangt u de gereserveerde kaarten.

  door: Frank Wilsens op 08 oktober

  Lees meer
 • Kodiak kan aan de bak

  Hij kan grijpen, graven, slepen en bergen. De beresterke geniedoorbraaktank van de Koninklijke Landmacht is zijn kinderziektes te boven en kan eindelijk volop aan de bak. Dat leek er vorig jaar rond deze tijd niet op: het nieuwe zwaargepantserde paradepaardje van de krijgsmacht kreeg toen een rijverbod en mocht zelfs de weg niet meer op. Bovendien vielen de elektronische systemen van het geavanceerde voertuig uit door softwareproblemen. Ook de hydraulische systemen waren niet opgewassen tegen de zware taak.
  Een flinke tegenvaller voor Defensie.

  Lees meer
 • Koninklijke onderscheiding voor lkol R.H.M. Boeije

  Donderdag 30 augustus ontving lkol Ruud Boeije een Koninklijke onderscheiding uit handen van locoburgemeester Pennings van de gemeente Vught. De uitreiking vond plaats tijdens de feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van het functioneel leeftijdsontslag van Ruud.

  Lees meer
 • Innovatie en watersnoodmaatregelen gaan goed samen

  WTEc, het Water risk Training Expertise centre, en de landelijke werkgroep WIKI-noodmaatregelen organiseerden samen met TU Delft de oefendag waarbij Rijkswaterstaat, waterschappen, Defensie en Technische Universiteit inzichten en ervaringen bij de toepassing van innovatieve en traditionele noodmaatregelen deelden. 

  door: Aarnout Mijling op 30 augustus

  Lees meer
 • Kapitein b.d. J.J.F.M. van Mierlo overleden

  Onlangs hebben wij het bericht ontvangen dat op 11 augustus 2018 de kapitein b.d. J.J.F.M. van Mierlo in zijn woonplaats Boudalet (F) is overleden. Hij is 73 jaar geworden.

  door: Regimentsadjudant op 24 augustus

  Lees meer
 • Waardering 11Gncie LMB (AASLT)

  Op donderdag 19 juli 2018 heeft de Regimentscommandant kolonel Valk 11Gncie LMB (AASLT) bedankt voor de 25 jaar van inzet. Altijd is het Regiment Genietroepen op een voorbeeldige wijze uitgedragen.

  door: Anneke Janissen op 24 juli

  Lees meer
 • Jubileumboek over 75ste keer pontonbrug tijdens de Vierdaagse in Cuijk

  De Maas oversteken via de pontonbrug bij Cuijk is voor veel wandelaars één van de hoogtepunten tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Dit jaar ligt de brug er voor de 75ste keer. Een feit dat het Comité VierdaagseFeest Cuijk, de gemeente Cuijk, de gemeente Mook en Middelaar, de Stichting DE 4DAAGSE, de 105 Geniecompagnie Waterbouw van de Koninklijke Landmacht en het Cuijkse Bureau Inpladi niet onopgemerkt aan zich voorbij wilden laten gaan. Speciaal voor dit jubileum is dan ook een fotoboek ontwikkeld vol met achtergrondverhalen.

  door: E. (Evert) van den Broek op 18 juli

  Lees meer
 • 3e veteranenreünie 41 Pagnbat.

  Op vrijdag 24 augustus vindt op de Generaal-Majoor de Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot de 3e veteranenreünie plaats van 41 Pagnbat.

  door: Henny van Vliet op 21 juni

  Lees meer
 • Oud militair krijgt Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon

  De ernstig zieke luitenant-kolonel b.d. Van Erp heeft vandaag de Eerepenning voor Menslievend Hulpbetoon in brons ontvangen. Hij kreeg die onderscheiding vanwege zijn optreden in 1991 tijdens inzet in Irak. De Erepenning wordt verleend aan mensen die een menslievende daad hebben verricht die de kenmerken draagt van moed, beleid en zelfopoffering.

  Lees meer
 • Overlijden kapitein b.d. Ton van de Veerdonk

  Deze week zijn wij in kennis gesteld dat op  7 juni 2018 onze oud-collega, kapitein b.d. Ton van de Veerdonk is overleden.
  Het Regiment wenst de familie heel veel sterkte toe voor de moeilijke tijd die komen gaat.
  Bijgevoegd de rouwkaart.

  door: Regimentsadudant op 11 juni

  Lees meer
 • Samen Sterk, een bericht uit “ons” Geniehart

  Gisteren een hele mooie dag gehad. Ik was op een begrafenis. En ik hoor je al denken; hoe kan dit nou mooi zijn? Nou, omdat het een dag was vol tegenstellingen waar ik erg van onder de indruk was.

  door: Miranda Westerhof op 03 juni

  Lees meer
 • Afscheid sergeant-majoor Peter Vogelaar

  Vandaag hebben we afscheid genomen van sergeant-majoor der Genie Peter Vogelaar. Met militair eerbetoon is hij op Geniewaardige wijze naar zijn laatste rustplaats gebracht. 
  Trots om deel uit te maken van dit Regiment. 
  Sodeju

  door: Regiment Genietroepen op 02 juni

  Lees meer
 • Innovatieve maatregelen beproefd bij Flood Proof Holland 

  Een wolkbreuk in Delft met ondergelopen kelders en straten tot gevolg. Wat dat betreft hadden civiele en militaire partners geen toepasselijkere dag kunnen kiezen. In de Prinsenstad beproefden ze vandaag bij Flood Proof Holland nieuwe en traditionele methoden om te gebruiken bij een dreigende overstroming. Rijkswaterstaat, de Waterschappen, de Technische Universiteit Delft, een Delfts gymnasium en Defensie deden mee.

  door: Aarnout Mijling op 01 juni

  Lees meer
 • Vertraging magazine Genist

  Door lopende en geplande afspraken tussen de Regimentscommandant en de uitgever GPA, heeft de verschijningsdatum van de GENIST vertraging opgelopen. De redactie hoopt de geplande uitgave van mei, zo snel mogelijk maar zeker voor de zomervakantie uit te brengen.

  door: Cris Smeets op 22 mei

  Lees meer
 • Expositie "De Geheime Oorlog"

  In het kader van het jaar van het Verzet heeft museum 1940-1945 een expositie opgezet onder de naam "De Geheime oorlog". 
  De expositie zal een beeld geven van de lokale situatie met betrekking tot de onderduikers, het verzet en de verzetsgroepen, stakingen, illegale pers, spionage, represailles en gevangenneming.

  Lees meer