Nieuws

Archief
 • “Het waren vier fantastische jaren”

  Bronbeek, 19 oktober 2018.

  Uiteindelijk was het dan zover. Luitenant-kolonel Eric Sinninghe gaat met FLO. Op 31 augustus 1981 is het militaire leven van Eric begonnen en op 01 november 2018 eindigde zijn indrukwekkende carrière. Op een korte periode na 37 jaar in dienst gezeten. Heel even heeft hij “buiten” gekeken in het bedrijfsleven, maar al snel was hij weer terug. Na de “eerste” functie bij Directie DP&O weer terug bij de genie als Hoofd Bureau Military Engineering. Op deze functie kon hij al zijn in het verleden opgedane ervaring als genieofficier gebruiken om de belangen van alle genie-eenheden te bewaken.

  Kolonel Burg Valk nam als Commandant van het OTCGenie formeel afscheid van Eric. Maar nu ook als regimentscommandant. Voor al zijn werk, bijna altijd in de operationele sfeer, vooroplopend in vele ontwikkelingen en voor het zijn van een genist in “hart en nieren” ontving hij uit handen van de regimentscommandant de “Sappeursbijl” met bijbehorende oorkonde en draagspeld.

  door: Redactie Genist op 07 november

  Lees meer
 • Rubriek: Interview met... Tom Middendorp

  Deze keer in de rubriek een interview met... oud CDS generaal Tom Middendorp. De genist Tom Middendorp bekleedde van 28 juni 2012 tot en met 3 oktober 2017 de functie van commandant der Strijdkrachten.

  Hoe gaat het nu met hem? Hoe kijkt hij terug op zijn loopbaan? En welke tips heeft hij voor startende officieren?

  door: Redactie de Genist op 23 oktober

  Lees meer
 • 10 NOVEMBER KORPSCONCERT VFKG TE RIDDERKERK

  Beste regimentsleden,

  Graag attendeer ik u op het korpsconcert van 10 november 2018 te Ridderkerk.

  Kaartverkoop via info@vfkg.nl (bestel tijdig uw kaarten om verzekerd te zijn van een zitplaats).
  De bestelde kaarten liggen dan op naam, voor u gereed aan de kassa van de zaal.
  Bij betaling aan de kassa ontvangt u de gereserveerde kaarten.

  door: Frank Wilsens op 08 oktober

  Lees meer
 • Kodiak kan aan de bak

  Hij kan grijpen, graven, slepen en bergen. De beresterke geniedoorbraaktank van de Koninklijke Landmacht is zijn kinderziektes te boven en kan eindelijk volop aan de bak. Dat leek er vorig jaar rond deze tijd niet op: het nieuwe zwaargepantserde paradepaardje van de krijgsmacht kreeg toen een rijverbod en mocht zelfs de weg niet meer op. Bovendien vielen de elektronische systemen van het geavanceerde voertuig uit door softwareproblemen. Ook de hydraulische systemen waren niet opgewassen tegen de zware taak.
  Een flinke tegenvaller voor Defensie.

  Lees meer
 • Koninklijke onderscheiding voor lkol R.H.M. Boeije

  Donderdag 30 augustus ontving lkol Ruud Boeije een Koninklijke onderscheiding uit handen van locoburgemeester Pennings van de gemeente Vught. De uitreiking vond plaats tijdens de feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van het functioneel leeftijdsontslag van Ruud.

  Lees meer
 • Innovatie en watersnoodmaatregelen gaan goed samen

  WTEc, het Water risk Training Expertise centre, en de landelijke werkgroep WIKI-noodmaatregelen organiseerden samen met TU Delft de oefendag waarbij Rijkswaterstaat, waterschappen, Defensie en Technische Universiteit inzichten en ervaringen bij de toepassing van innovatieve en traditionele noodmaatregelen deelden. 

  door: Aarnout Mijling op 30 augustus

  Lees meer
 • Kapitein b.d. J.J.F.M. van Mierlo overleden

  Onlangs hebben wij het bericht ontvangen dat op 11 augustus 2018 de kapitein b.d. J.J.F.M. van Mierlo in zijn woonplaats Boudalet (F) is overleden. Hij is 73 jaar geworden.

  door: Regimentsadjudant op 24 augustus

  Lees meer
 • Waardering 11Gncie LMB (AASLT)

  Op donderdag 19 juli 2018 heeft de Regimentscommandant kolonel Valk 11Gncie LMB (AASLT) bedankt voor de 25 jaar van inzet. Altijd is het Regiment Genietroepen op een voorbeeldige wijze uitgedragen.

  door: Anneke Janissen op 24 juli

  Lees meer
 • Jubileumboek over 75ste keer pontonbrug tijdens de Vierdaagse in Cuijk

  De Maas oversteken via de pontonbrug bij Cuijk is voor veel wandelaars één van de hoogtepunten tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Dit jaar ligt de brug er voor de 75ste keer. Een feit dat het Comité VierdaagseFeest Cuijk, de gemeente Cuijk, de gemeente Mook en Middelaar, de Stichting DE 4DAAGSE, de 105 Geniecompagnie Waterbouw van de Koninklijke Landmacht en het Cuijkse Bureau Inpladi niet onopgemerkt aan zich voorbij wilden laten gaan. Speciaal voor dit jubileum is dan ook een fotoboek ontwikkeld vol met achtergrondverhalen.

  door: E. (Evert) van den Broek op 18 juli

  Lees meer
 • 3e veteranenreünie 41 Pagnbat.

  Op vrijdag 24 augustus vindt op de Generaal-Majoor de Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot de 3e veteranenreünie plaats van 41 Pagnbat.

  door: Henny van Vliet op 21 juni

  Lees meer
 • Oud militair krijgt Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon

  De ernstig zieke luitenant-kolonel b.d. Van Erp heeft vandaag de Eerepenning voor Menslievend Hulpbetoon in brons ontvangen. Hij kreeg die onderscheiding vanwege zijn optreden in 1991 tijdens inzet in Irak. De Erepenning wordt verleend aan mensen die een menslievende daad hebben verricht die de kenmerken draagt van moed, beleid en zelfopoffering.

  Lees meer
 • Overlijden kapitein b.d. Ton van de Veerdonk

  Deze week zijn wij in kennis gesteld dat op  7 juni 2018 onze oud-collega, kapitein b.d. Ton van de Veerdonk is overleden.
  Het Regiment wenst de familie heel veel sterkte toe voor de moeilijke tijd die komen gaat.
  Bijgevoegd de rouwkaart.

  door: Regimentsadudant op 11 juni

  Lees meer
 • Samen Sterk, een bericht uit “ons” Geniehart

  Gisteren een hele mooie dag gehad. Ik was op een begrafenis. En ik hoor je al denken; hoe kan dit nou mooi zijn? Nou, omdat het een dag was vol tegenstellingen waar ik erg van onder de indruk was.

  door: Miranda Westerhof op 03 juni

  Lees meer
 • Afscheid sergeant-majoor Peter Vogelaar

  Vandaag hebben we afscheid genomen van sergeant-majoor der Genie Peter Vogelaar. Met militair eerbetoon is hij op Geniewaardige wijze naar zijn laatste rustplaats gebracht. 
  Trots om deel uit te maken van dit Regiment. 
  Sodeju

  door: Regiment Genietroepen op 02 juni

  Lees meer
 • Innovatieve maatregelen beproefd bij Flood Proof Holland 

  Een wolkbreuk in Delft met ondergelopen kelders en straten tot gevolg. Wat dat betreft hadden civiele en militaire partners geen toepasselijkere dag kunnen kiezen. In de Prinsenstad beproefden ze vandaag bij Flood Proof Holland nieuwe en traditionele methoden om te gebruiken bij een dreigende overstroming. Rijkswaterstaat, de Waterschappen, de Technische Universiteit Delft, een Delfts gymnasium en Defensie deden mee.

  door: Aarnout Mijling op 01 juni

  Lees meer
 • Vertraging magazine Genist

  Door lopende en geplande afspraken tussen de Regimentscommandant en de uitgever GPA, heeft de verschijningsdatum van de GENIST vertraging opgelopen. De redactie hoopt de geplande uitgave van mei, zo snel mogelijk maar zeker voor de zomervakantie uit te brengen.

  door: Cris Smeets op 22 mei

  Lees meer
 • Expositie "De Geheime Oorlog"

  In het kader van het jaar van het Verzet heeft museum 1940-1945 een expositie opgezet onder de naam "De Geheime oorlog". 
  De expositie zal een beeld geven van de lokale situatie met betrekking tot de onderduikers, het verzet en de verzetsgroepen, stakingen, illegale pers, spionage, represailles en gevangenneming.

  Lees meer
 • Genie rugbyteam wint van de "Arnhemse Piggs"


  Gisteren trokken 14 strijders vanuit o.a. Oirschot, Wezep, Schaarsbergen en Vught onder het Genie embleem ten strijde tegen de Arnhemse “piggs”. Het was de eerste wedstrijd van het jaar 2018 ter voorbereiding op de warriors cup die 8 juni zal plaatsvinden.

  door: Webmaster op 07 maart

  Lees meer
 • Geniedeelname Expeditie Robinson


  Geachte regimentsleden,

  Onze regimentsgenoot kapitein Thomas Boonen probeert geselecteerd te worden voor het TV programma Expeditie Robinson. Als Genist weet hij als geen ander hoe hij een super-de-luxe slaapplaats moet bouwen! Thomas wil  een echte Geniestempel drukken op de expeditie van 2018! Hiervoor heeft hij minimaal 6000 stemmen nodig. Daarom het verzoek aan u en uw naasten om massaal op hem te stemmen.

  door: Webmaster op 22 februari

  Lees meer
 • Genie aanwezig bij herdenking Watersnoodramp

  Bij het Watersnoodmuseum te Ouwerkerk werd stil gestaan bij de Watersnoodramp van 1953, gisteren 65 jaar geleden. Ook de Genie was aanwezig bij de herdenking en symposium met de Regimentscommandant Kolonel B. Valk, vertegenwoordigers van WTEc (Water risk Training Expertise centre) en de Generaal Majoor bd Koos de Vos. 

  door: Majoor (r) Aarnout Mijling op 02 februari

  Lees meer
 • Militaire eer aan vier Opa’s die dienden in het KNIL

  De man achter ‘Het verhaal van de Genie’ Aarnout Mijling is de kleinzoon van 4 opa’s die in het KNIL dienden en nooit erkenning, waardering en militaire eer voor hun inzet tijdens de Japanse bezetting in Nederlands-Indië hebben ontvangen. Majoor (r) Aarnout is RSD Communicatie en werkt drie dagen bij Kenniscentrum Genie voor WTEc en TaskForce Werving, oftewel arbeidsmarktcommunicatie: werving van nieuwe Genisten. Twee jaar geleden diende hij een rekest in bij het Ministerie van Defensie. Deze zijn allen voor zijn 4 opa’s postuum toegekend, van hemzelf en zijn vrouw. De Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, luitenant-generaal Hans van Griensven heeft op zaterdag 2 december 2017 twee maal vier onderscheidingen en KNIL herdenkingsspeld aan de familie uitgereikt.

  door: Webmaster op 10 december

  Lees meer
 • Volgende stap in CBRN samenwerking

  Politie, brandweer, GGD/GHOR, veiligheidsregio’s en Defensie gaan nog nauwer samenwerken. Dat gebeurt bij het trainen van de bestrijding van Chemische, Biologische Radiologische en Nucleaire incidenten. De organisaties spraken eergisteren af dat zij samen de besturing van het Nationaal Trainingscentrum CBRN in Vught op zich nemen.  
    
  Het Nationaal Trainingscentrum CBRN is onderdeel van het Defensie CBRN Centrum. Op het trainingscentrum oefenen de civiele veiligheidspartners en militairen multidisciplinair. Doel daarvan is om in Nederland goed voorbereid te zijn op CBRN-incidenten, -rampen en -aanslagen.

  Lees meer
 • Genist bij defensie (VIVA en defensie)

  Hetzelfde beroep in een compleet andere wereld. In de portrettenserie van het Weekblad VIVA horen de komende zeven weken steeds twee vrouwen elkaar uit over hun werk. Deze week: twee meiden ‘in de bouw’. Iris Overdevest (24) is scheepsbouwer en onderofficier Jes Kluessjen (34) is Genist bij Defensie.

  door: Viva op 19 november

  Lees meer
 • Regimentsdiners

  De sluitingsdatum voor de regimentsdiners is aanstaande, er zijn voor beide diners nog plekken beschikbaar.

  door: Frank Wilsens op 08 november

  Lees meer
 • WTEC betrokken bij grootste crisisoefening rivierdijken sinds 1995

  Vijf waterschappen, drie veiligheidsregio’s, Rijkswaterstaat Oost Nederland en het Watermanagement Centrum Nederland (WMCN) en Defensie waren betrokken bij de oefening 'Deining & Doorbraak': de grootste hoogwateroefening in Nederland sinds de problemen met hoogwater in 1995.

  door: Aarnout Mijling op 09 oktober

  Lees meer
 • Kopij gevraagd

  De redactie is al weer druk doende met de volgende uitgave van ons prachtige magazine Genist. Uw kopij voor uitgave 10.2 kunt u tot 22 november 2017 aanleveren bij onze hoofdredacteur maj Cris Smeets (redactie.genist@hotmail.nl).

  door: Frank Wilsens op 03 oktober

  Lees meer
 • Genie oefent militaire bijstand bij waterrampen

  Langs de grote rivieren in Nederland vindt deze week van 25 tot en met 29 september 2017 de grootschalige crisisoefening ‘Deining & Doorbraak’ plaats. Om goed voorbereid te zijn op een situatie van extreem hoog water in de rivieren oefent Defenisie (Genie) samen vijf waterschappen, veiligheidsregio’s, Rijkswaterstaat en het Watermanagement Centrum Nederland (WMCN). Het is voor het eerst sinds het hoogwater van 1995 dat op deze grote schaal wordt geoefend met zo veel betrokken instanties.

  door: Frank Wilsens op 25 september

  Lees meer
 • Rood erekoord voor Adjudant Harm Verhoeven

  De adjudant Harm Verhoeven heeft op 19 september uit handen van de commandant OTCGenie het rood erekoord mogen ontvangen. De adjudant ontving het koord tijdens de jaarlijkse OTCGenie bijeenkomst in aanwezigheid van familie en personeel.

  De adjudant kreeg het koord toegekend wegens:


  “Het langdurig op uitstekende wijze functioneren in de rang van adjudant onderofficier. Adjudant Verhoeven is resultaatgericht, flexibel, besluitvaardig, creatief, nauwkeurig en bovenal integer en  combineert dat met een hoog niveau van communiceren.

  door: Frank Wilsens op 20 september

  Lees meer